Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal anunță organizarea unei serii de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Copilului, care se vor desfășura în perioada 31 mai - 3 iunie, iar primul eveniment propune o incursiune în lumea meșteșugurilor tradiționale.

Astfel, astăzi, între orele 9.45 și 12.00, la Muzeul Țării Crișurilor (str. Armatei Române nr. 1/A) artistul plastic Petre Merinu îi va iniția pe micii ucenici în tainele confecționării de fluiere din trestie. Prețul de participare este 15 lei/copil, care include și vizitarea Vivariului sau a expozițiilor permanente din muzeu și participarea la spectacolul de la ora 11.30.

De la ora 11.30 va avea loc un spectacol cu obiceiuri de șezătoare, susținut de copii de la Școala Gimnazială nr.1 Marca, jud. Sălaj, coordonați de prof. Ruxandra Scridon.

Tot astăzi, la Muzeul Memorial „Ady Endre”, între orele 10.00 și 12.30, vor avea loc cursuri Young Engineers, susținute de Centrul Generaticus Project. Generaticus este un centru educațional pentru adulți și copii, și reprezentant exclusiv Young Engineers în Oradea. La aceste cursuri copiii învață, construind din piese Lego, noțiuni din fizică, mecanică sau matematică împletite într-un context cultural pentru a oferi o descriere cât mai completă a modului în care funcționează diversele obiecte din jurul lor: vehicule, mașini, roboți etc. Lecțiile se țin în limba română, maghiară sau engleză. La Muzeul Memorial „Ady Endre” Centrul Generaticus Project oferă, de Ziua Internațională a Copilului, două cursuri susținute în limba maghiară pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani.

Prețul de participare este 15 lei/copil şi include și vizitarea muzeului.
În data de 1 iunie, la sediul de pe strada Arnatei Române, de la orele 10.00, 12.00, 14.00 şi 16.00, se vor desfăşura ateliere de artă japoneză: origami și kirigami, susținute de Tiberiu Boroș. Copiii vor învăța modalități de pliere și creare a figurinelor din hârtie și, totodată, li se va prezenta o altă artă japoneză: kirigami. „Vom încerca împreună să realizăm câteva modele de felicitări 3D prin combinarea celor două arte. Formele ce pot fi realizate astfel sunt legate de imaginația creatorului, ele putând ajunge de la forme simple la compoziții complexe, unele create chiar din mai multe coli de hârtie și compoziții origami”, transmite Tiberiu Boroș.

Se pot înscrie copii cu vârste cuprinse între 9-18 ani. Participarea este gratuită.

De asemenea, la acelaşi sediu, în intervalul orar 10.00-18.00, se vor organiza jocurile copilăriei: desene pe asfalt, șotron, fazan, coordonate de Lavinia Ungureanu, muzeograf, cu sprijinul prof. de desen Violeta Jăhăleanu. Se pot înscrie copii de orice vârstă. Participarea este gratuită.
Zilele Copilăriei vor continua în 2 şi 3 iunie cu o serie de alte activităţi antrenante pentru cei mici.