A doua zi de târg din cadrul Zilelor Culturii Maghiare, din Piața Unirii, a fost una a contrastelor. Asta pentru că, dimineața, în timp ce unii orădeni se plimbau prin fața tarabelor, curioși de ofertă, alții stăteau în fața Bisericii cu Lună, ascultând slujba.

Târgul de produse agricole și artizanat nu a dus lipsă de mușterii în weekend. Din cauza căldurii, orădenii au preferat să iasă la cumpărături mai mult dimineața și seară. Comercianții i-au așteptat cu carne, brânzeturi, legume și fructe, obiecte artizanale de lemn, miere, gemuri, dulcețuri și siropuri, oale de lut, împletituri din hârtie și nuiele, miere, haine tradiționale, plante decorative și suveniruri.

Astăzi este ultima zi de târg în Piața Unirii. Cumpărăturile pot fi condimentate cu activități dedicate întregii familii: muzică, dansuri cu specific maghiar, meșteri populari, bunătăți culinare, activități pentru copii, spectacole de teatru și mult așteptatele care alegorice.

Parada este compusă anul acesta din 4 care: unul al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Filarmonicii Kodály Debrețin și carul Grupului Marnevall.

Carul de flori comun al Oradiei și Debreținului, Meridianul Zero, marchează una dintre cele mai importante descoperiri ale Europei: primul observator astronomic european care a luat naștere în Oradea. Timp de peste două secole, între 1464 și 1667, Meridianul Zero, folosit pentru crearea hărților de navigație, a fost amplasat în Cetatea Oradea. Meridianul are o importanță deosebită, având un rol esențial în dezvoltarea navigației și cartografiei și reprezintă și azi dorința de cunoaștere și descoperire.

Coroana Sfântului Ștefan - reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.

Filarmonica Kodály din Debrețin sărbătorește un secol de existență. Ansamblul, cunoscut inițial ca Orchestra Filarmonicii MÁV Debrețin, are o istorie care acoperă aproape întregul secol al XX-lea, cu mii de concerte, apariții în teatre și turnee internaționale. Carul cu flori realizat cu ocazia sărbătoririi centenarului are în centru un dirijor, care prin gesturile sale unitare armonizează întreaga orchestră.

Grupul Marnevall este unul dintre cei mai importanți jucători locali din industria alimentară, lansând în acest an primul lor car cu flori inspirat de produsul în formă de dinozauri, Jura Bites.

După Parada carelor alegorice (10.00-18.00), în Piața Unirii, de la ora 14.00, are loc un spectacol cu Majorete Odyseea, de la ora 15.00 - un moment folcloric cu Ansamblul „Hajdu”, Debrețin, de la ora 16.00 - un alt spectacol cu Ansamblul de dans Nagyvárad al Teatrului Szigligeti, iar de la 17, ultimul eveniment - un spectacol de Majorete, Feeling, din Debrețin.

Organizatorii evenimentului sunt Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea) și Primăria Municipiului Oradea.