Ediţia din acest an a Zilelor Patrimoniului European s-a bucurat de o agendă încărcată, mai multe instituţii dându-şi concursul pentru a organiza acţiuni menite să pună în valoare frumoasele clădiri pe care le avem în Oradea.

 

Sâmbătă, Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Bihor a invitat 40 de tineri de la Liceul Greco-Catolic într-un periplu pe Corsoul orădean. Elevii au fost însoţiţi de către Rodica Hârcă, muzeograf, şi Ramona Novicov, critic de artă. Pentru început, a fost vizitată Galeria de Arte Vizuale, pe simezele căreia erau expuse fotografiile artistului Vasile Gheorghe, ce imortalizează cele mai frumoase clădiri din Oradea. Ulterior, elevii au fost invitaţi să cunoască îndeaproape aceste imobile, Rodica Hârcă fiind cea care i-a iniţiat pe tineri în farmecul arhitectonic secession, eclectic sau art nouveau. După ce au admirat palatele de pe Corso, Angela Lupşe, consilier juridic în cadrul OAR, a facilitat accesul grupului în Palatul Episcopal Greco-Catolic, dar şi la situl arheologic de la Cetatea Oradea. Acţiunea s-a încheiat cu un ultim popas la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", unde au vizionat un film despre clădirile de la începutul secolului XX, fiecare tânăr primind în dar câte o carte intitulată "Cartea culturii". "Aceste clădiri reprezintă moştenirea tinerei generaţii. Depinde de voi să le protejaţi. Vrem să vă sensibilizăm ochiul şi să iubiţi acest oraş, pentru că viitorul lui depinde de voi", le-a atras atenţia elevilor criticul de artă Ramona Novicov.

 

Şarpante fără frontiere

O altă acţiune în cadrul aceluiaşi eveniment s-a desfăşurat la Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi". Aici, Asociaţia pentru cooperare europeană "Synton", în colaborare cu "Les compagnons du devoir", a organizat o demonstraţie practică de îmbinare a şarpantelor. Oaspeţii francezi au prezentat mai multe tehnici de ridicare a unui acoperiş. "Acest proiect se derulează la noi de trei ani. Tinerii francezi vin la noi şi timp de mai multe luni lucrează cu elevii noşti, cot la cot, în atelierele de practică", ne-a declarat Aurora Tabacu, directorul adjunct al Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi".

O altă acţiune, desfăşurată sub egida Zilelor Patrimoniului European, a fost organizată de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor, în Sala Festivă a Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea. Aici a avut loc un concurs cu tema "Şcoala mea, clădire de patrimoniu", la care au participat elevi de la şapte instituţii şcolare din judeţ ce îşi desfăşoară activitatea în clădiri istorice.