La doi ani de când perechea de tigri siberieni de la Grădina Zoologică Oradea a dat naștere primilor săi pui, un mascul și o femelă, „minunea” s-a întâmplat din nou.

Astfel, tot în luna mai, 2024, au venit pe lume alți doi pui jucăuși de tigru siberian, de această dată două femele, cu blană pufoasă și ochi verzi ca smaraldul, fiind cei mai adorabili locatari de la Grădina Zoologică.

Deocamdată, micuții blănoși se află în carantină, putând fi admirați doar prin geamul de sticlă al țarcului care găzduiește familia de tigri.

În vârstă de o lună, felinele portocalii, brăzdate de dungi negre, se hrănesc momentan doar cu lapte matern. Micuțele pufoșenii lenevesc cât e ziua de lungă pe lângă mama lor, de care vor rămâne atașate cel puțin până la 18 luni.

„Avem două femele de 4,9 kg și 5,1 kg. Sunt sănătoase, au fost deparazitate și urmează, la vârsta de șase săptămâni, să le administrăm primul vaccin specific vârstei, urmate de alte două vaccinuri, la opt săptămâni, respectiv la trei luni. Este o procedură medicală obligatorie pentru a-și îmbogăți imunitatea. După ce li se vor administra toate cele trei vaccinuri, puii de tigru vor fi lăsați afară”, precizează Alexandru Sârbu, medicul veterinar al Grădinii Zoologice Oradea.

Părinții celor doi pui sunt Frida (9 ani) și Freddy (8 ani), care au fost aduși în anul 2021 de la un parc zoo din Slovacia. Cele două feline s-au acomodat foarte bine la Grădina Zoologică din Oradea, ca dovadă și faptul că se înmulțesc periodic.

Micuțele feline de la Zoo Oradea nu au deocamdată un nume, prin urmare iubitorii de animale sunt așteptați să îi adopte și să le dea un nume.

„Îi invităm pe vizitatorii noștri să adopte puii de tigru, putând astfel să le dea și un nume, care va fi trecut pe certificatul de adopție și pe magnetul primit cu ocazia Zilei părinților adoptivi. Menționăm că fiecare animal de la Grădina Zoologică poate avea mai mulți părinți adoptivi”, precizează Florin Ienciu, administratorul Grădinii Zoologice din Oradea.

Programul de vizitare a Grădinii Zoologice în perioada aprilie-august este zilnic, între orele 9.00-19.00 (până la ora 18.00, la casierie).

„Venirea pe lume a noilor locatari de la Zoo Oradea este cu atât mai îmbucurătoare cu cât tigrii siberieni se înmulțesc destul de greu în captivitate. Specia este extrem de rară, fiind localizată în sud-estul extrem al Rusiei și nord-estul Chinei. În prezent, în natură, mai există doar aproximativ 600 de exemplare sălbatice, iar cercetătorii fac eforturi mari pentru a salva tigrii siberieni de la dispariție”, menționează Loredana Buz, consilier Relații Publice ADP Oradea.