Când găuriți beton și alte materiale dure, o sarcină care necesită mecanisme robuste bazate pe acțiuni de lovire, un ciocan rotopercutor este alegerea perfectă față de o simplă bormașină care nu este suficient de puternică pentru a face acea lucrare.

 

Structura unui ciocan rotopercutor include elemente de bază comune altor unelte similare, cum ar fi un motor (alimentat prin cablu, baterie sau sistem pneumatic), angrenaje de transmisie, un mecanism de percuție și o mandrină sau suport de scule la care sunt atașate diferite accesorii, în principal constituit din biți și dălți. Toate aceste elemente se află în interiorul unei carcase, prevăzute cu mânere și butoane de comandă speciale.

 

Ciocanul rotopercutor - funcționare

 

Principiul de funcționare al ciocanului rotopercutor se bazează pe distrugerea structurii materialului prelucrat ca urmare a mișcărilor de translație sau de rotație ale accesoriului. Aceasta înseamnă că o serie de mecanisme, proprietăți și parametri sunt combinate într-un ciocan rotopercutor pe care trebuie să le luăm în considerare cu atenție atunci când urmează să achiziționăm un instrument cu aceste caracteristici.

 

Prin urmare, în acest articol vom analiza câteva dintre aceste considerații pentru a ajuta cititorul să aleagă cel mai bun ciocan rotopercutor pentru nevoile sale.

 

Primul lucru pe care trebuie să îl luăm în considerare este legat de alegerea tipului de instrument în sine. Acest lucru se datorează diferitelor unelte pe care le avem pentru dat găuri. Există, de fapt, doar două când vine vorba de beton: ciocan rotopercutor și bormașină cu percuție. Prin urmare, trebuie mai întâi să verificăm dacă ceea ce avem nevoie în munca noastră este de fapt un ciocan rotopercutor sau, în schimb, putem folosi o bormașină cu percuție, care este mai simplă și mai ieftină.

 

Ciocan rotopercutor sau bormașină cu percuție?

O bormașină cu percuție este o versiune îmbunătățită a bormașinii standard și este utilizată în general la materiale relativ mai moi, cum ar fi betonul ușor sau zidăria, sau în cazul în care găurirea necesită găuri cu diametrul de până la 10 mm. Ciocanul rotopercutor are o componentă rotativă pentru a deplasa scula într - o mișcare mai circulară, având ca rezultat o găurire mai puternică, reușind să facă găuri mai mari într - o suprafață de zidărie sau beton, și este, prin urmare, instrumentul potrivit pentru utilizare în beton gros sau pentru găuri mai mari de 10 mm.

 

Atât bormașina cu percuție, cât și ciocanul rotopercutor își lovesc bitul în timp ce acesta se rotește și pulverizează betonul, dar mecanismul de lovire funcționează diferit pe cele două scule.

 

Bormașină utilizează două discuri canelate care se rotesc în contact unul cu celălalt. Atunci când canelurile opuse se lovesc reciproc, impacturile sunt transmise burghiului și provoacă sunetul caracteristic de ciocănire. Pentru lucrări mai grele, un ciocan rotopercutor este mult mai eficient decât o bormașină cu percuție. Ciocanul rotopercutor folosește un piston care comprimă în mod repetat aerul de deasupra acestuia și provoacă mișcări puternice care sunt transmise direct către bit, permițându-ne să facem aceleași lucrări în mai puțin timp și cu mai puțin efort.

 

Odată ce decidem că ceea ce avem nevoie este un ciocan rotopercutor, să examinăm detaliile acestui instrument pe care trebuie să le luăm în considerare.

 

Tipul de ciocan rotopercutor: orizontal sau vertical?

În funcție de locația motorului, putem alege între ciocanele rotopercutoare orizontale (când motorul este paralel cu axa de impact) sau verticale (când motorul este perpendicular pe axa de impact).

 

Orizontalele sunt preferate pentru lucrul în caneluri înguste, deoarece sunt mai lungi și mai înguste. Cele mai multe ciocane rotopercutoare de uz casnic sunt de tip orizontal. La rândul lor, ciocanele rotopercutoare verticale (sau "L") au avantaje în ceea ce privește puterea și capacitatea de răcire a motorului, motiv pentru care majoritatea ciocanelor rotopercutoare profesionale sunt verticale.