Unele persoane prezintă simptome respiratorii în zonele în care aerul conține mai mulți alergeni. Aparatele de aer condiționat și ventilatoarele pot face să circule aerul uscat în jurul camerei, iar aparatele de aer condiționat elimină orice umiditate din aer. Un umidificator poate fi benefic în acest caz.

Cu toate acestea, este mai probabil ca oamenii să beneficieze de utilizarea unui umidificator în lunile reci, când aerul rece usucă plămânii, nasul și buzele. În plus, unele tipuri de încălzire centrală pot usca aerul din interior.

 

Ce este un umidificator și cum funcționează acesta?

Echilibrarea nivelului de umiditate este foarte importantă pentru o casă sănătoasă. Un nivel optim se situează între 30% și 50%. Dacă umiditatea depășește 70% pentru o perioadă prelungită de timp, pot apărea probleme, cum ar fi dezvoltarea mucegaiului, a ciupercilor, a bacteriilor și a acarienilor. Pe de altă parte, dacă nivelul de umiditate scade sub 30%, aerul devine prea uscat, ceea ce poate afecta pielea, provocând buze crăpate, alergii, dureri de cap, tuse și ochi iritați. Pentru a rezolva acest lucru, intră în joc umidificatorul!

 

Ce este un umidificator?

Să începem prin a vorbi despre umidificator, la ce folosește? Pe scurt, un umidificator are rolul de a reintroduce umiditatea în aer. Atunci când nivelul de umiditate este scăzut, aerul se usucă, ceea ce poate usca și irita pielea și ochii. Atunci când nivelul de umiditate crește până la un procent sănătos, aerul provoacă mai puțin disconfort.

Dacă știți cum să măsurați și să monitorizați nivelul de umiditate și să îl ajustați în consecință, vă puteți asigura că se menține un echilibru perfect.

 

Cum funcționează un umidificator?

Știm că funcția unui umidificator este de a crește nivelul de umiditate, dar ce anume face un umidificator? Cum funcționează? Modul în care funcționează un umidificator este simplu din punct de vedere conceptual, dar în spatele acestuia se află o mulțime de tehnică și tehnologie de specialitate.

Practic, un umidificator pulverizează vapori de apă în aer pentru a crește umiditatea. Această apă provine dintr-un proces de evaporare.

În cazul dispozitivelor de înaltă calitate, cum ar fi umidificatorul Philips, sistemul său avansat de evaporare umidifică aerul prin adăugarea de molecule de apă și previne răspândirea bacteriilor și a murdăriei. În plus, umidificatorul expulzează aer umed sănătos la o rată constantă, fără a se forma vapori de apă în casă.

 

Beneficiile unui umidificator pot include:

1. Previne gripa

Autorii unui studiu au indicat că umidificatoarele pot reduce riscul de contractare a gripei. După ce au adăugat virusul gripal în aer cu ajutorul unui simulator de tuse, cercetătorii au stabilit că nivelurile de umiditate de peste 40% au dezactivat rapid particulele de virus, făcându-le mai puțin susceptibile de a fi infecțioase.

 

2. Face tusea mai productivă

Aerul uscat poate cauza o tuse uscată și neproductivă. Adăugarea de umiditate în aer poate adăuga mai multă umiditate în căile respiratorii, ceea ce poate face tusea mai productivă. O tuse productivă eliberează flegma reținută sau lipicioasă.

 

3. Reduce sforăitul

Creșterea cantității de umiditate din aer poate reduce, de asemenea, sforăitul. Dacă aerul este uscat, este mai puțin probabil ca căile respiratorii ale unei persoane să fie suficient de lubrifiate, ceea ce poate agrava sforăitul.

Adăugarea de umiditate în aer prin funcționarea unui umidificator pe timp de noapte poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

 

4. Menține umiditatea în piele și păr

Unele persoane consideră că pielea, buzele și părul lor devin uscate și fragile în timpul iernii.

Multe tipuri de unități de încălzire pompează aer cald și uscat în casă sau în birou, ceea ce poate face ca pielea să fie uscată, să se irite sau să se descuameze. Aerul rece de afară poate, de asemenea, usca pielea.

Folosirea unui umidificator pentru a adăuga umiditate în aerul din interior poate ajuta la reducerea apariției pielii uscate și crăpate.

 

5. Beneficii pentru casă

Umiditatea de la un umidificator poate fi utilă în casă. Orice plantă care iubește umiditatea poate fi energizată, iar pardoselile sau mobilierul din lemn pot dura mai mult. De asemenea, umiditatea poate ajuta la prevenirea crăpării tapetului și a acumulării de electricitate statică.

De asemenea, aerul umed poate fi mai cald decât aerul uscat, ceea ce ar putea ajuta o persoană să economisească bani pe facturile de utilități în timpul iernii.