Primul laptop considerat ca atare a fost Epson HX-20, dezvoltat în 1981, odată cu care s-au observat mari beneficii pentru munca oamenilor de știință, soldaților, oamenilor de afaceri și a altor profesioniști, care au văzut avantajul că pot purta cu ei computerul cu toate informațiile de care aveau nevoie dintr-un loc în altul.

În 1985, departamentul de cercetare și dezvoltare CMET a dezvoltat Microtor I, un computer portabil bazat pe CPU 6502, care a fost primul care a încorporat un modem acustic, afișaj cu cristale lichide și imprimantă termică. Dezvoltarea a fost lansată la Târgul Internațional Santiago FISA din acel an.

 

Laptopuri ieftine – un vis al ultimelor decade

În 1995, odată cu lansarea Windows 95, vânzarea de notebook-uri a crescut semnificativ, iar procentul de laptopuri din totalul pieței de computere a continuat să crească an de an.

În al treilea trimestru al anului 2008, vânzările de laptopuri le-au depășit pentru prima dată pe cele ale desktopurilor, potrivit firmei de cercetare iSuppli Corp.

 

Laptopul de 100 $

În 2005, membrii universității MIT Media Lab, între care Nicholas Negroponte și Lewis Stiward, au introdus laptopul de 100 USD și proiectul One Laptop Per Child. Scopul a fost de a proiecta, fabrica și distribui niște laptopuri suficient de ieftine pentru a oferi fiecărui copil din lume câte unul și astfel să aibă acces la cunoștințe și metode educaționale moderne. Laptopurile urmau a fi vândute guvernelor și distribuite copiilor din școlile din Statele Unite și din alte țări, inclusiv din America Latină. Laptopul a fost considerat cel mai util dispozitiv din lume, deoarece, din moment ce era mic, era foarte ușor de manevrat și nu era la fel de greu ca modelele anterioare.

 

Laptopul desktop sau desknote-ul

ECS a introdus laptopul desktop în lumea computerelor la sfârșitul anului 2001.

Un laptop desktop era un laptop cu cea mai recentă tehnologie și specificații (inclusiv putere și viteză) ale computerelor desktop; combina unitatea principală a computerului (de ex. placa de bază, procesor, hard disk, porturi externe etc.) cu un afișaj cu cristale lichide (LCD); prin urmare, un laptop desktop avea în general aproximativ aceeași dimensiune ca un laptop mare, deși spre deosebire de un laptop, desknote-ul necesita o tastatură externă și un mouse.

Ulterior, laptopurile au suferit un progres accelerat, marii producători întrecându-se în a aduce noi inovații și noi tehnologii, menite să îmbunătățească performanțele. La fel ca toată industria computerelor, laptopurile au beneficiat de avansul tehnologic, primind plăci de bază, video și procesoare tot mai rapide, memorie tot mai mare, capacitate de stocare crescută șamd. La nivel de design, laptopurile au devenit tot mai ușoare și mai subțiri.

 

Impact social

Lucrul crucial adus de laptopuri a fost că creșterea într-o societate modernă a suferit trei schimbări fundamentale: modificarea relațiilor de familie, restructurarea fazelor copilăriei și a tinereții și o creștere a dispozitivelor tehnologice în fiecare zi. Comunicarea este esențială mai ales pentru tinerii care trăiesc în această epocă a modernizării.

Dispozitivele tehnologice, cum ar fi laptopurile, au făcut posibilă această comunicare de la o persoană la alta, deoarece prin această tehnologie se poate comunica fără a fi nevoie să se întâlnească personal cu cealaltă persoană.

A putea comunica prin aceste mijloace le-a făcut munca mai ușoară multor persoane, întrucât au „o mai mare libertate și confort”, motiv pentru care este un mare avantaj. Dar există și un dezavantaj al acestor progrese în tehnologie, cum ar fi laptopul, acestea ne-au făcut să fim oameni mai individualiști, adică, în afară de societate, și într-o societate la fel de competitivă ca aceasta, oamenii trebuie să se dezvolte atât în ​​domeniul social, cât și în cel tehnologic și să creeze un echilibru între amândouă pentru a progresa.

 

Laptopuri ieftine – impactul tehnologiei

Impactul social al tehnologiei și științei a susținut creșterea bunăstării unei populații și calitatea vieții acesteia, fără a neglija aspectele materiale legate de acestea, cum ar fi hrana, locuința, transportul, comunicațiile și toată activitatea de infrastructură economică care este esențială pentru dezvoltarea unei țări și a oamenilor săi.

Avantajele unui laptop sunt următoarele:

- Portabilitate maximă. Vă puteți deplasa cu el peste tot, fără nicio dificultate.

- Design confortabil.

- Integrare uimitoare a pieselor.

- Conectivitate ușoară la internet, prin intermediul plăcii wireless integrate.

- Economisirea spațiului și a cablurilor.

 

Dezavantajele unui laptop:

- Mai puțin robust și rezistent decât desktop PC-ul

- Capacitate limitată (desktopurile au o capacitate de performanță mai mare datorită modularității dispozitivelor lor).

- Actualizare dificilă a memoriei, a plăcii video, a procesorului.

- Curățare internă dificilă.

- Este dificil să găsești piese de schimb la nivel local (și, în general, sunt mai scumpe decât cele desktop).

- Dacă tastatura sau monitorul sunt deteriorate, laptopul este inutilizabil până când poate fi reparat.