Sistemul pluvial este un element foarte important de luat în calcul în faza proiectării locuinței și, mai ales, în faza construcției. Dacă suntem printre cei care realizează cât de necesar este acest sistem de drenare a apei pluviale, atunci suntem norocoși, căci acesta este extrem de benefic pentru întreaga rezistență a locuinței, nu doar pentru cea a acoperișului.

Ne dăm sau nu seama, fiecare dintre noi greșește uneori în alegerea sistemului pluvial ideal. Din păcate, nu realizăm acest lucru decât atunci când întâmpinăm probleme de tipul:

  • apei pluviale scurse pe pereții casei care, cu timpul, poate duce la slăbirea structurii de rezistență a acestora și la cea a fundației, dar și la apariția mucegaiului și a igrasiei pe partea interioară a pereților;

  • apei pluviale sau a celei provenite în urma topirii zăpezii care stagnează pe acoperiș, ce determină astfel deteriorarea învelitorii;

  • ineficientei eliminări a cantității mari de zăpadă sau de gheață de pe acoperiș;

  • apariției infiltrațiilor de apă la nivelul șarpantei și la nivelul podului/mansardei/ camerelor de la nivelul superior al locuinței.

Unde greșim în alegerea sistemului de scurgere a apei pluviale?

Printre cele mai comune greșeli cărora le cădem adesea pradă se numără cele referitoare la prețul sistemului pluvial. Atunci când ne lăsăm păcăliți de un preț mai redus, avem toate șansele să nu primim calitatea dorită, în special din cauza faptului că materialele și materiile prime utilizate la fabricarea unui sistem de scurgere a apei pluviale cu adevărat rezistent și eficient se vor obține cu costuri mai mari. Așadar, nu trebuie să căutăm cel mai mic preț, ci cea mai bună calitate a materiei prime din care produsul este conceput și o garanție reală acordată de către producătorul de materie primă, nu doar de cei care ne vând sau ne montează produsul.

În al doilea rând, greșim în montarea sistemului de scurgere a apei pluviale, ignorând anumite reguli de bază cum ar fi:

  • montarea jgheabului astfel încât acesta să depășească suficient marginea acoperișului, astfel ca fluxul de apă de pe acoperiș să nu treacă peste jgheab;

  • alegerea dimensiunilor jgheaburilor și a burlanelor în concordanță cu dimensiunea acoperișului, astfel încât sistemul pluvial să facă față sarcinilor mari;

  • optarea pentru materiale robuste și trainice, care să nu se desprindă la prima adiere a vântului sau la prima ploaie serioasă.

RoofArt alegerea corectă a sistemului pluvial

Pentru cei aflați în dificultate în ceea ce privește alegerea unui sistem pluvial la un preț accesibil, mai exact, pentru cei cărora le este greu să selecteze din numeroasele modele disponibile la ora actuală pe piață, firma RoofArt a creat sistemul de drenare a apei Scandic®.

De ce este acesta atât de special și cum reușește să le ușureze românilor alegerea? Prin faptul că la realizarea sistemului și a accesoriilor necesare de prindere și îmbinare s-a folosit oțelul robust de calitate nordică, produs de concernul suedez SSAB, care oferă o stabilitate excelentă, toate problemele și greșelile enumerate mai sus fiind eliminate complet. Singurul lucru la care trebuie să fim atenți este selectarea dimensiunilor potrivite ale acestuia, în raport cu acoperișul, dar și de acest aspect se vor ocupa să ne recomande reprezentanții RoofArt.

Odată montat sistemul pluvial la dimensiunea corectă și în specificațiile de instalare ale producătorului, acesta va fi capabil să elimine apa provenită din precipitații într-un mod organizat și eficient, iar riscul de apariție a infiltrațiilor va fi eliminat complet. De asemenea, apa nu va mai stagna în anumite zone de pe acoperiș, iar pereții și fundația vor fi ferite de umiditate.

Datorită stratului de zinc de 275 gr/m2 regăsit în componența materialului folosit la fabricarea sistemului pluvial Scandic®, acesta va prezenta o rezistență excelentă la coroziune, stratul de grund în aceeași culoare cu vopseaua va face ca eventualele zgârieturi datorate manevrărilor să nu fie vizibile, iar vopseaua cu acoperire GreenCoat® va proteja inclusiv de razele ultraviolete și pentru că conține o componentă BIO, va fi prietenoasă și cu mediul înconjurător. Cu alte cuvinte, durata de viață va fi semnificativ mai mare comparativ cu cea a altor sisteme pluviale de pe piață.

Nu în ultimul rând, dacă ne referim la montarea corectă a acestuia, trebuie să menționăm faptul că, pe lângă soluțiile moderne de drenare a apei pluviale, compania RoofArt pune la dispoziția clienților instrucțiuni detaliate de montaj, inclusiv în format video, și recomandă servicii de montaj profesional al acestora, astfel încât și problema asamblării incorecte și ineficiente să fie eliminată.

Mai multe detalii despre sistemul inovator Scandic® puteți găsi pe site-ul companiei, roofart.ro, iar pentru detalii suplimentare, care nu se regăsesc pe site, puteți apela cu încredere la serviciul de consiliere pe care RoofArt îl pune la dispoziție tuturor.