Calendar creștin ortodox: Sfântul Eumenie, episcopul Gortinei - Predica la Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci - Duminica nr: 3

Calendar greco-catolic: Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci. Sf. ep. m. Eumenie al Gortinei

REMEMBER 18 SEPTEMBRIE

1600: Mihai Viteazul este învins la Mirăslău de generalul Gheorghe Basta.

1714: George I ajunge în Marea Britanie pentru prima dată de când a devenit rege, de la 1 august.

1739: Prin pacea de la Belgrad, Oltenia este reîncorporată Țării Românești.

1809: „The Royal Opera House” din Covent Garden, Londra, distrusă în 1808, se redeschide cu premiera Macbeth, de William Shakespeare.

1851: A apărut prima ediție a ziarului american The New York Times sub titlul „The New York Daily Times”.

1872: Regele Oscar al II-lea accede la tronul Suediei-Norvegiei.

1879: Prima vizită oficială a principelui Alexandru al Bulgariei în Regatul României (18/30 septembrie - 25 septembrie/7 octombrie).

1904: A apărut, la București, până în anul 1930, săptămânalul umoristic „Furnica”.

1911: Regizorul Grigore Brezeanu a realizat primul film artistic românesc: „Amor fatal”, „dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf”. Acesta corespundea aspectelor dominante ale producției mondiale din acea vreme. Din distribuție făceau parte Lucia Sturdza-Bulandra, Tony Bulandra, A. Barbelian.

1914: S-a încheiat Acordul secret ruso-român prin care Rusia, în schimbul neutralității prietenoase a României, recunoștea dreptul țării noastre asupra teritoriilor locuite de români aflate în Austro-Ungaria. (18 septembrie/1 octombrie)

1923: S-a născut Ana, Principesă de Bourbon-Parma, soția Regelui Mihai I al României (d. 2016)

1931: A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei. Acțiunile agresive ale Japoniei au drept rezultat ocuparea în mai puțin de cinci luni a întregului teritoriu al Chinei de nord-est.

1934: Uniunea Sovietică devine cel de-al 59-lea membru al Ligii Națiunilor, părăsind izolarea sa politică.

1939: Al Doilea Război Mondial: Guvernul polonez al lui Ignacy Mościcki fuge în România.

1944 Al Doilea Război Mondial: Submarinul britanic HMS Tradewind torpileează vasul cargo japonez Junyō Maru, ucigând 5.600 de oameni, în majoritate muncitori sclavi și prizonieri de război.

1947: A fost inaugurat Teatrul Municipal din București, cu piesa „Insula”, de Mihail Sebastian.

1951: Premiera în S.U.A. a filmului Un tramvai numit dorință, realizat după piesa cu același titlu a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul a fost regizat de Elia Kazan, care a fost și regizorul piesei de teatru montată pe Broadway.

1952: Charlie Chaplin a părăsit Statele Unite pentru o călătorie în Europa și nu a putut intra înapoi în SUA la ordinul lui J. Edgar Hoover, directorul FBI.

1954: Președintele finlandez J.K. Paasikivi devine primul șef de stat occidental care primește cea mai înaltă onoare a Uniunii Sovietice, Ordinul Lenin.

1962: Burundi, Jamaica, Rwanda și Trinidad și Tobago sunt admise în Națiunile Unite.

1965: Astronomii japonezi amatori descoperă cometa Ikeya-Seki. Cometa va deveni mai târziu atât de strălucitoare încât va putea fi văzută lângă Soare în timpul zilei. S-a dovedit a fi una dintre cele mai strălucitoare comete văzute în ultimii mii de ani și este uneori cunoscută sub numele de „Marea Cometă din 1965”.

1973: Bahamas, Republica Democrată Germania și Republica Federală Germania sunt admise în Națiunile Unite.

1974: A fost inaugurat, la Sfântu Gheorghe, județul Covasna, Monumentul Ostașului Român.

1977: Voyager 1 face prima fotografie în care Pământul și Luna pot fi văzute (în întregime) împreună.

1997: A intrat în vigoare Convenția ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii și transferului de mine antipersonal.

1998: S-a înființat ICANN, o organizație non-profit care se ocupă cu asignarea numelor de domenii și a adreselor IP în Internet.

2001: Încep atacurile cu antrax. Scrisori care conțin spori antrax sunt trimise prin poștă către mai multe birouri de presă, la Princeton, New Jersey, ABC News, CBS News, NBC News, New York Post și National Enquirer. În total, douăzeci și două de persoane sunt expuse, rezultând cinci decese.

2014: Scoția votează împotriva independenței față de Regatul Unit, cu 55% la 45%. Prezența la vot a fot de 84,59%.