Calendar creștin ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Patrichie; Sf. Mc. Chiriachi; Sf. Cuv. Memnon

Calendar greco-catolic: Sf. ep. Patriciu și cei împreună cu el

 

REMEMBER 19 MAI

1536: Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată în Turnul Londrei pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George și trădare.

1568: Regina Elisabeta I a Angliei ordonă arestarea Mariei, regina Scoției.

1643: Războiul de Treizeci de Ani: Forțele franceze sub comanda lui Ludovic al II-lea, prinț de Condé, înving decisiv forțele spaniole în bătălia de la Rocroi, marcând sfârșitul simbolic al Spaniei și începutul hegemoniei franceze. Este cea mai grea înfrângere din istoria armatei spaniole.

1802: Legiunea de onoare (Légion d'honneur) este fondată de Napoleon Bonaparte pentru a recompensa talente excelente și mari virtuți.

1848: Războiul Mexicano-American: Mexicul ratifică Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, încheind astfel războiul și cedând Statelor Unite California, Nevada, Utah și părți din alte patru state pentru suma de 15 milioane de dolari.

1897: Oscar Wilde este eliberat din închisoarea Reading Gaol.

1919: Este înființată organizația neguvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului.

1922: Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.

1962: La Madison Square Garden, New York, are loc sărbătorirea zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy. Punctul culminant este atins când Marilyn Monroe cântă "Happy Birthday".

1971: Uniunea Sovietică lansează proba spațială Mars 2.

1991: Croații votează în proporție de 93,24% pentru independența țării într-un referendum.

2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.