Calendar creștin ortodox: †Sfântul Voievod Ștefan cel Mare

Calendar greco-catolic: Așezarea veșmântului Maicii Domnului în Vlaherne

REMEMBER 2 IULIE

1504: Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan cel Mare, devine domn al Moldovei. Va domni până în 1517 și va fi succedat de fiul său, Ștefăniță Vodă.

1698: Inginerul și inventatorul englez Thomas Savery brevetează primul motor cu abur.

1838: A apărut, la Brașov, Foaie pentru minte, inimă și literatură, publicație condusă de George Barițiu, supliment literar al „Gazetei de Transilvania”.

1888: Ion Luca Caragiale este numit director al Teatrului Național din București.

1897: Inginerul anglo-italian Guglielmo Marconi obține la Londra un brevet pentru radio.

1914: A murit Emil Gârleanu, scriitor, publicist român (n. 1878)

1937: Piloții americani, Amalia Earhart și Fred Noonan, care au încercat să zboare în jurul lumii, au fost dați dispăruți deasupra Oceanului Pacific. Evenimentul declanșează cea mai mare operațiune de căutare anterioară celui de-Al Doilea Război Mondial și dă naștere la o varietate de teorii ale conspirației.

1951: La Babice, Cehoslovacia, o ședință a Comitetului Național Comunist local este atacată de patru oameni înarmați, trei membri ai comitetului fiind uciși. Actul este prilejul proceselor-spectacol de la Jihlava, care sunt îndreptate în primul rând împotriva influenței bisericii asupra populației rurale și în care unsprezece persoane sunt condamnate la moarte și 111 la închisoare pe termen lung.

1964: Președintele american, Lyndon B. Johnson, a promulgat Legea Drepturilor Civile, prin care se interzicea segregarea în școli, locuri publice și la angajare.

2002: Bancherul american, Steve Fossett, a devenit primul om care a călătorit singur, nonstop, în jurul lumii într-un balon.

2005: La Londra și în alte orașe au avut loc concertele maraton Live 8, destinate să aducă în prim-plan problema sărăciei din Africa, cu doar 3 zile înainte de debutul summit-ului G8 de la Edinburgh.

2013: Uniunea Astronomică Internațională numește sateliții patru și cinci ai lui Pluto, Kerberos și Styx.