Calendar creștin ortodox: Sfântul Maxim Mărturisitorul - post

Calendar greco-catolic: Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; (Sf. m. Agnesa)

REMEMBER 21 IANUARIE

1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament, cunoscut sub numele de „Noul Testament de la Bălgrad”. Ediția este coordonată de mitropolitul Simion Ștefan.

1870: Decret privind înființarea Societății generale de asigurare reciprocă „Transilvania”, cu sediul la Sibiu.

1899: Se produce primul automobil Opel.

1911: Prima ediție a Raliului Monte Carlo.

1920: S-au încheiat lucrările Conferinței de Pace de la Paris.

1941: Are loc Rebeliunea legionară. După reprimarea ei, generalul Ion Antonescu impune o dictatură militară. Ia sfârșit Statul Național - Legionar, declarat pe 14 septembrie 1940.

1954: Primul submarin bazat pe energie nucleară, „USS Nautilus”, este lansat la apă de Statele Unite la Groton, Conneticut.

1964: Eugène Ionesco (născut Eugen Ionescu), dramaturg francez de origine română, este ales membru al Academiei Franceze.

1972: La București s-a deschis reprezentanța Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

1976: Supersonicul Concorde, care a fost dezvoltat datorită unei colaborări între francezi și englezi, a fost folosit pentru prima oară.

1991: S-a deschis, la București, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizației Națiunilor Unite (UNICEF).

1998: Papa Ioan Paul al II-lea vizitează Cuba.

1999: A cincea mineriadă: La București are loc o conferință de presă comună a GDS, Alianța Civică, Asociația foștilor deținuți politici din România, Liga Apărării Drepturilor Omului, Asociația victimelor mineriadelor 1990-1991, la care se face publică hotărârea de a organiza un marș de protest față de manifestările minerilor, vineri, 22 ianuarie 1999. La Timișoara, peste o mie de reprezentanți ai societății civile organizează un miting de protest. La ora 15:00, minerii forțează barajul de la Costești, pe care după o oră îl sparg.

2001: Jutta Kleinschmidt devine prima femeie care câștigă Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete.