Bibliotecile se modernizează

Proiectul de modernizare și digitalizare a Bibliotecii Județene a ajuns la faza licitației. Săptămâna trecută a fost semnat contractul de finanțare. Cel mai târziu, săptămâna viitoare va fi publicată licitația pentru selectarea unui constructor. Proiectul are o valoare de 4,2 milioane de euro, din care 60% este grant și 40% contribuția Consiliului Județean Bihor. Vor fi modernizate și reabilitate și bibliotecile din Sânmartin (1,8 milioane lei), Oșorhei (1,6 milioane lei) și Sântandrei (1,4 milioane lei). Licitațiile pentru aceste biblioteci vor fi organizate de cele trei primării de care aparțin. Vor fi digitalizate 26 de biblioteci din Bihor și dotate cu calculatoare și echipamente electronice. Dacă nu vor fi contestații, în toamnă ar trebui să existe un contract de execuție semnat pentru Biblioteca Județeană și să înceapă lucrările, astfel încât până la sfârșitul anului viitor, activitatea bibliotecii să se desfășoare în condiții mult mai bune.

Drumuri în lucru

Consiliul Județean are deja 6 proiecte de drumuri depuse pe Programul Operațional Regional. Este vorba despre 4 centuri noi în Zona Metropolitană Oradea, drumul turistic nou Padiș-Ponor și reabilitarea drumului Tinca-Salonta. Dintre acestea, 4 proiecte sunt deja în lucru, centurile Oșorhei, Nojorid și Sântandrei și drumul Tinca-Salonta, iar la cel de-al cincilea s-a finalizat procedura de licitație. Pentru centura Biharea și drumul spre Paleu licitația a fost câștigată de Dumexim și Consortio Stabile care a oferit 55,7 milioane de lei plus TVA, adică 70% din prețul care era estimat în caietul de sarcini. Centura Biharea, împreună cu drumul spre Paleu, au 8,7 km. Lucrările aici ar trebui finalizate în vara anului viitor. 

Împrumut pentru cofinanțarea proiectelor

La fel ca Primăria Municipiului Oradea și Consiliul Județean Bihor se va împrumuta pentru a-și putea cofinanța proiectele. Anunțul a fost făcut ieri, într-o conferință de presă, de președintele Ilie Bolojan. „În cursul lunii august, vom solicita Consiliului Județean aprobarea pentru contractarea unui credit de 30 de milioane de euro, suplimentar, pentru asigurarea cofinanțării la drumurile județene, proiectul depus pentru POR. Este nevoie să asigurăm o cofinanțare de aproximiativ 70 de milioane de euro din totalul proiectului de 129 de milioane de euro. În plus, avem nevoie de fonduri și pentru celelalte proiecte, Biblioteca Județeană – Centrul Cultural și Campusul pentru învățământ dual”, a spus președintele Consiliului Județean Bihor.