Ziua de Dragobete, în care numitorul comun este iubirea, a fost punctată sub Apuseni printr-o lansare de carte a profesoarei pentru învățământul primar, bihoreanca Angelica Miara.

Evenimentul a avut loc în sala profesorală a Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei – a cărei conducere este compusă din profesorii Emanuel Coroiu și Romulus Fășie, director, respectiv director adjunct – unde IȘJ Bihor a fost reprezentat de doi inspectori școlari, profesorii Lia Moruț și Alin Ștefănuț. Pe lângă conducerea instituției de învățământ, la această lansare de carte au luat parte cadrele didactice, elevi, dar și câțiva invitați care au dorit să fie alături de Angelica Miara într-un moment aparte din viața ei.

Despre Angelica Miara

A văzut primii „zori de zi”, cum îi place să spună, în primăvara anului 1972 în satul Remetea, „de mică fiind atrasă de frumusețile naturii, dar și de cea a omului, îmi doream să ajung învățătoare”, fiind primele cuvinte ale profesoarei Angelica Miara, care s-a dovedit a fi o interlocutoare deosebit de amabilă, descriind câteva etape din viața ei după cum urmează: „Am ajuns în băncile Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan” din Oradea în anul 1986, de unde, după patru ani, am început marea aventură în minunata lume în care „bulgări de lut” așteptau să fie modelați, primii pași făcându-i la Școala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, iar din 2017 am poposit într-o lume nouă, la Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ștei, unde spiritul meu artistic și creator a prins aripi. Timp de aproape 20 de ani am coordonat, alături de soțul meu, Sorin, Ansamblul de dansuri populare „Keknefelejcs” din Remetea, unde am participat la diferite festivaluri atât în țară, cât și în străinătate. Frumusețea acestui ansamblu consta și în faptul că alături de noi dansau și băieții noștri, Tudor și Mark. La Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” din Ștei, alături de profesorii Felicia Țoța și Romulus Fășie, am înființat un Cerc de dansuri populare în cadrul căruia a luat naștere Ansamblul „Mugurașii Șteiului”. Din păcate, din cauza pandemiei, ansamblul și-a intrerupt activitatea, dar eu m-am îndreptat spre scris și astfel a apărut primul meu volum „Al 5-lea anotimp”, care sper să fie doar începutul”.

Momente emoționante

Fiind o zi deosebită și în viața școlii, directorii Emanuel Coroiu și Romulus Fășie și-au demonstrat din plin calitățile de manageri, punând totul la punct până la cel mai mic amănunt, iar timpul s-a scurs deosebit de repede într-o atmosferă de reală sărbătoare, în care elevii au pregătit multe și plăcute surprize. Despre personalitatea profesoarei Angelica Miara, dar și despre carte, a vorbit profesoara Carmen Ifrim Săsărman, care, printre altele, a accentuat: „Într-o lume în care cartea se vinde greu, omul se vinde ieftin, o lume în care ne războim și în care nu găsim leac pentru boli, să vorbim despre poezie este ca o oază de lumină și bucurie sufletească, gata să ne adape setea de absolut. Cartea de debut a prietenei mele aduce în fața cititorului „Al 5-lea anotimp”, cel al iubirii. În centrul poemelor e pusă femeia, în diferite ipostaze ale existenței ei, însă mereu preaplină de iubire, empatică și oricând pregătită să reverse asupra celorlalți, ca o primăvară, bucurie. Poemele publicate în această carte au fost premiate la diferite concursuri naționale de poezie”. Cartea „Al 5-lea anotimp” a fost tipărită la editura Inspirescu, București, cuprinzând poezii pe 103 pagini, fiind prefațată de George Terziu, care a catalogat acest volum ca „rezultat al situației pandemice, când libertatea de mișcare limitată, a generat o libertate de exprimare majoră”. Buchete de flori și aprecieri nenumărate a primit, din partea celor prezenți, autoarea minunatelor poezii cuprinse în cartea „Al 5-lea anotimp”, Angelica Miara, iar profesorul Emanuel Coroiu, directorul Școlii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ștei, i-a înmânat o „Diplomă pentru lansarea primului volum de poezii”. Angelica Miara a oferit fiecărui participant, la acest adevărat eveniment din viața ei, gratuit, câte o carte cu dedicație, „acum în prag de primăvară, când, sper să avem cu toții o lume mai bună”, după cum a afirmat.