Prin implicarea Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria, a cărei președinte este colonel în rezervă Nicolae Bortoș, la Școala Primară „Înv. Bortoș Costea Maria” Băița, structură a Școlii Gimnaziale Nucet, a fost dezvelită placa de comemorare a celui care a fost cărturarul șteian Miron Pompiliu (1848-1897).

 

Asociația „Înv. Bortoș Costea Maria” cunoscută la poalele Munților Apuseni prin nenumăratele acțiuni desfășurate în ultimii ani, printre care amintim donarea de ghiozdane cu rechizite școlare la fiecare început de an școlar, precum și premii la finalul lor, începând cu anul 2017; aducerea unor trupe de teatru; organizarea taberei de vară; recompense pentru inițiativele în folosul comunității; surprize în preajma sărbătorilor de iarnă - a mai punctat vineri, 6 decembrie, în zi de sărbătoare, când atât creștinii ortodocși cât și cei greco-catolici au în calendare Sărbătoarea Sfântului Nicolae, o acțiune la Școala Primară „Înv. Bortoș Costea Maria” din Băița, prin dezvelirea plăcii comemorative a celui care a fost cărturarul șteian Miron Pompiliu. Așa cum afirma în cuvântul de deschidere, unde a prezentat viața marelui cărturar, președintele asociației, col. (r) Nicolae Bortoș, placa comemorativă a fost dezvelită la Băița deoarece Miron Pompiliu, prietenul lui Mihai Eminescu, a fost elev la Școala Nemțească din Băița între anii 1854 - 1857. La acest eveniment deosebit din viața școlii din Băița au participat primarul orașului Nucet, Mircea Tuduce; primarul orașului Ștei, Iulian Balaj; președintele Consiliului de Administrație a Regiei Naționale a Pădurilor (RNP), ing. Liviu Laza Matiuța; preotul paroh greco-catolic Marcel Ioan Rostaș; consilierii locali Livia Chira, Costel Sârghie, Andrei Nyeste, Dan Blaga; prof. Traian Coraș, directorul Școlii Gimnaziale Nucet; prof. Cristina Marian inspector în cadrul IȘJ Bihor; ec. Daniela Pantea, directorul filialei Ștei a BCR; Mihaela Rusan, de la APIA Ștei; Viorica Cosma, președinta Asociației „Margarit” Nucet, dar și mulți localnici. Un sobor de preoți, compus din preotul paroh Nicolae Bura și preoții Lazăr Merce, Dumitru Mușet, Raul Botiș, au săvârșit o slujbă de pomenire, dar și una de sfințire a plăcii comemorative, despre care a vorbit autorul acesteia Ludovic Pongracz, artist plastic-restaurator. În alocuțiunile lor, primarul Mircea Tuduce a asigurat membrii asociației de tot sprijinul autorităților locale a orașului Nucet, în timp ce primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, după ce a evocat personalitatea lui Miron Pompiliu, a expus câteva dintre proiectele ce se derulează în urbe, precum și unul care va cuprinde includerea în circuitul turistic al orașului Ștei a casei în care s-a născut Miron Pompiliu, prin achiziționarea acesteia de la urmașii lui, dar și încercarea de aducere a osemintelor mareului cărturar șteian care a fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iași. Din partea sponsorului acestei activități, RNP, președintele Consiliului de Administrație, vășcăuanul Liviu Laza Matiuța, a felicitat membrii asociației „Înv. Bortoș Costea Maria” pentru inițiativa avută, specificând faptul că a avut o satisfacție aparte prin solicitarea de sponsorizare a acestui deosebit eveniment derulat sub Apuseni.

 

Piesă de teatru pentru elevi și nu numai

Încă o dată s-a văzut preocuparea asociației pentru copiii din orașul Nucet, care mai cuprinde satul Băița și Băița Plai, precum și satul de vacanță Vârtop,  care a reușit aducerea în urbe a unei trupe de teatru. Astfel, actorii Companiei teatrale independente Trendart Oradea - Comoara cu povești, s-a aflat pe scena Casei de Cultură „Ion Davideanu” Nucet, unde au prezentat spectacolul „Fata babei și fata moșului”, dramatizare de Ecaterina Mihăiescu Păun, după basmul lui Ion Creangă.Regia artistică a fost semnată de Mihai Păun, scenografia de Csuri Emese; mixaj și înregistrare studio ing. Veres Laszlo; management Marius Aron & Eric Christian Aron. Din distribuție au făcut parte actorii Nora Tiu, Loredana Ionaș și Daniel Teszler. La încheierea acestui spectacol de o ținută aparte, președintele asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, col (r) Nicolae Bortoș, a înmânat Diploma de Membru de Onoare ing. Liviu Laza Matiuța. „Regia Națională a Pădurilor Romsilva a sponsorizat acest eveniment și vine în fața fundației cu o provocare. În primăvara anului 2020 să identificăm împreună o suprafață  în care membrii fundației împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Nucet să planteze puieți forestieri. Acțiunea se va desfășura în perioada 15 martie - 15 aprilie când are loc „Luna Plantării Arborilor”, sub directa îndrumare a personalului tehnic Rromsilva, a spus pe scena Casei de Cultură „Ion Davideanu”, ing. Liviu Laza Matiuța, președintele CA a RNP Romsilva.

Absolut toți copiii prezenți la spectacolul oferit de sponsorul acestei activități, RNP Romsilva, au avut o uriașă surpriză la ieșirea din sală, deoarece Moșul, încărcat cu numeroase daruri, a avut pentru fiecare câte un cadou. Astfel, nucetanii au avut parte, pe lângă zăpada căzută în zilele trecute, de o satisfacție aparte care „deschide” pârtia Sărbătorilor de Iarnă, care bat la ușă.