Praznicul Înălțării Domnului este, în mod tradițional la români, și ziua cinstirii celor care au dat jertfa supremă pentru Neam și Țară. La Beiuș, manifestarea dedicată Zilei Eroilor a început la ora douăsprezece, când, în memoria celor care au căzut pe câmpurile de bătălie pentru gloria eternă a nebiruitului nostru Tricolor, au fost trase clopotele bisericilor din urbe.

 

Ceremonia propriu-zisă a început pe platoul din fața obeliscului din Cimitirul Eroilor Români și a continuat la monumentul din Cimitirul Eroilor Sovietici. În acest an, deoarece întregul Cimitir al Eroilor sovietici a fost renovat, festivitatea dedicată Zilei Eroilor a fost marcată de prezența la Beiuș a unui înalt reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, Igor Biriukov, șef interimar al Reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse. La evenimentul de joi, 10 Iunie, au mai participat Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș, viceprimarul Dragoș Balog, locotenent-colonelul Angelin Buf – comandantul Unității Militare Beiuș, comisarul Traian Sabău și subcomisarul Călin Bar – comandantul, respectiv adjunctul comandantului Poliției Beiuș, locotenent-colonelul Mihai Smeu – comandantul Detașamentului de Jandarmi Beiuș, căpitanul Alin Stanciu – comandantul Secției de Pompieri Beiuș, cadre militare active, în rezervă și retragere, Speranța Samuilă, soția Eroului din Afganistan Mihail-Anton Samuilă, reprezentanții filialei bihorene și ai subfilialei Beiuș ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, consilieri locali, directori de instituții, profesori, elevi și câțiva membri ai Asociației „Avram Iancu” Beiuș.

După ceremonia religioasă oficiată, pe rând, de clericii ortodocși și greco-catolici și intonarea Imnului de Stat, colonelul în rezervă Ioan Ojică a evocat luptele purtate, la Beiuș și în împrejurimi, în timpul celor două conflagrații mondiale. Apoi, primarul Gabriel Popa a subliniat importanța cinstirii Eroilor Neamului pentru cei de azi și generațiile viitoare:   

„Noi nu cinstim astăzi doar țărâna eroilor, ci opera lor: jertfa pentru libertatea urmașilor lor, adică pentru libertatea noastră. Ei s-au jertfit încredințați că, luptând pentru libertate, își apără familia, credința, cultura, limba, legea, neamul, patria!  Astăzi, parcă toți eroii noștri, cunoscuți și necunoscuți, vin și ne întreabă dacă suntem vrednici de jertfa lor, chemându-ne să le urmăm pilda și credința. Astăzi, ne rugăm pentru odihna eroilor, cântându-le «Veșnica pomenire!», cerând lui Dumnezeu ca sufletul lor nemuritor să se odihnească în fericire eternă! [...] Să ne creștem copiii în spiritul cinstirii eroilor noștri și să ne educăm tinerii prin pilda dăruirii și demnității lor, pentru că numai așa, dând continuitate slujirii neamului nostru, numai așa, veghind la păstrarea libertății noastre, în fine, numai așa are sens să ne adunăm în această zi, an de an, ca să-i omagiem pe cei care și-au dat viața pentru ca noi să fim liberi azi!”

A urmat un scurt moment poetic oferit de Radu Coștiug – nepotul maistrului militar principal în rezervă Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei Beiuș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – și de elevele Alexandra Videcs și Delia Burda, de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, coordonate de profesoara Gabriela Briscan.

După depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor Români și la mormântul Eroului din Afganistan Mihail-Anton Samuilă, participanții la festivitate s-au deplasat la Cimitirul Eroilor Sovietici, proaspăt renovat. Igor Biriukov, reprezentantul Ambasadei Federației Ruse, a depus și aici, așa după cum a făcut-o și la Monumentul Eroilor români și la locul de veci al eroului Mihail-Samuilă, o coroană de flori.

După slujba de pomenire săvârșită de Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, împreună cu părintele Ioan-Nat Balint, au rostit alocuțiuni profesorul de istorie Dan Ispas și Igor Biriukov, șef interimar al Reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse:

„A vorbi despre camaraderia de arme româno-rusă sau ruso-română este emoționant, onorant, dar ușor; asta, pentru că, dincolo de stereotipuri, de prejudecăți, Rusia este țara, este cultura care, paradoxal, ne-a îndreptat cu fața spre Apus! De la marea cultură rusă, la început de secol XIX, românii au preluat modelele politice, sociale, europene. De la guvernarea rusă din perioada elaborării Regulamentelor Organice, românii au dobândit primele legi cu caracter constituțional și a fost un prim imbold pentru unitatea celor două principate, Moldova și Țara Românească.

Au urmat trei conflagrații în care ne-am aflat alături, umăr la umăr, suflet lângă suflet; e vorba de Războiul ruso-româno-otoman, căruia noi îi spunem Războiul de Independență, e vorba, apoi, de Primul Război Mondial, în care atât România, cât și Rusia au făcut parte din Antantă și e vorba, în fine – și să dea Dumnezeu să fie în fine! - de cel de-al Doilea Război Mondial, cel care, iată, a lăsat o jertfă de sânge impresionantă și aici, la Beiuș”. (Dan Ispas)

„Din partea Ambasadei Federației Ruse în România și din partea Reprezentanței Ministerului Apărării al Federației Ruse, doresc să vă mulțumesc pentru invitație!

„Astăzi, de Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, cinstim toți eroii neamului, luptătorii, ostașii care au decedat pentru apărarea Patriei, pentru întregirea poporului, pentru libertatea și pentru prosperitatea țării noastre! Luptătorii noștri au dat cea mai valoroasă jertfă: viața lor! Astfel, acum, noi putem să trăim în libertate!

Dumnezeu să-i odihnească în pace și să-i primească în Împărăția Sa!

La mulți ani de Ziua Înălțării Domnului și de Ziua Eroilor Neamului!” (Igor Biriukov)

Ceremonia de la Monumentul Eroilor Sovietici s-a încheiat cu intonarea Imnului Federației Ruse.