Joi, 13 septembrie, sediul Secției de Pompieri Beiuș a fost mai animat ca de obicei, zeci de localnici și nu numai, majoritatea copii, profitând de Ziua Porților deschise pentru a putea vedea, din interior, cum se desfășoară activitatea celor care, cu abnegație, cu altruism și chiar cu eroism, uneori, luptă cu focul și cu stihiile naturii pentru a salva vieți și bunuri.

Evenimentul de joi a fost dedicat aniversării a 170 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, unde compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a acoperit de glorie în apărarea idealurilor Revoluției pașoptiste.

Spre satisfacția celor prezenți, mai ales a copiilor, componenții secției de la Beiuș au prezentat tehnica de intervenție din dotarea subunității și câteva exerciții demonstrative.

Cât privește Secția de Pompieri Beiuș, aceasta are un istoric destul de sinuos. 1940 este anul primei atestări a pompierilor militari beiușeni, atunci când, în urma Dictatului de la Viena, Compania Oradea se muta la Beiuș, unde era stabilit sediul administrativ al ținutului bihorean rămas în afara zonei evacuate. La sfârșitul anului 1940, se înființează Secția de Pompieri Beiuș, încadrată Grupului de Pompieri Timiș. La 1 aprilie 1943, Secția Beiuș  funcționa cu un subofițer comandant și 18 militari în termen.

De-a lungul anilor, subunitatea de pompieri din Beiuş trece prin diverse transformări. La 6 iulie 1945, Secția Beiuș este desființată, efectivele ei fiind însumate Companiei Oradea care devenea unitate de categoria I. Subunitatea de pompieri Beiuș este reînființată la 19 iulie 1951, iar la 15 august 1959 este transformată în companie, cunoscând o creștere simțitoare a efectivelor și a dotărilor tehnice.

Secția locală de pompieri militari își încetează activitatea începând cu 1 august 1970, când este mutată la Curtea de Argeș, în locul acesteia fiind înființată o formație civilă de pompieri.

După Revoluția din Decembrie, se reia, la Beiuș, activitatea pompierilor militari. În anul 1993, au fost detașate, de la Compania Ștei, un echipaj și o autospecială, peste un an, în 1994, fiind reînființată Compania de Pompieri Beiuș. La 5 octombrie 1996, era dată în folosință clădirea cu garaje de la Secția Beiuș, fiind inaugurat, astfel, noul sediu al subunității. De atunci şi până în prezent, personalul acestei secții de pompieri a acționat cu profesionalism, devotament și spirit de sacrificiu pentru îndeplinirea cu maximă responsabilitate a misiunilor încredințate, reușind să asigure, la un înalt nivel, protecția vieții și bunurilor cetățenilor din raionul de intervenție.