În ședința Consiliului Local Beiuș din 28 noiembrie 2016, era aprobată transformarea postului de „șef birou piață” în „Inspector I A”. Părea, atunci, o măsură tipic administrativă, ce ținea de adaptarea organigramei și a statului de funcții ale Pieței municipiului Beiuș la proiectul edilitar al noii administrații locale. În timp, s-a dovedit o măsură greșită și, mai ales, extrem de păguboasă pentru comunitatea beiușeană, pe de o parte, și nedreaptă pentru cel vizat – șeful pieței din acel moment, Dan Ardelean.

Acesta a contestat în instanță hotărârea Consiliului Local și, după mai bine de trei ani, justiția i-a dat câștig de cauză, Dan Ardelean revenind în fruntea administrației piețelor din Beiuș, urmând să primească toate drepturile salariale din perioada cât nu și-a putut exercita funcția. Într-un interviu incendiar, acordat în data de 6 august, la o zi după ce a revenit la serviciu, acesta a relatat succint demersurile pe care le-a întreprins pentru a-și câștiga dreptatea și i-a acuzat pe cei care l-au îndepărtat din funcție de vendete cu iz politic, deși, atât șeful pieței, cât și primarul Petru Mlendea-Căluș făceau parte, pe atunci, din aceeași formațiune politică – PNL.

„Pentru mine, au fost patru ani foarte grei! N-aș dori nimănui să treacă prin momentele prin care am trecut eu! Deci, s-a întâmplat în 2016, imediat după alegerile locale, când mi s-a spus că nu se poate lucra cu mine și că nu vrea să lucreze cu mine. Ok, am înțeles – Ce probleme sunt? Din ce cauză? – nu mi-a explicat nimeni nimic! Domnul primar chiar mi-a spus că: îmi convine, îmi convine, nu-mi convine, nu-mi convine, el mă dă afară!

Ca să desființăm postul de șef birou piață – că la „șef birou piață”, organigrama e patru plus unu – ca să desființăm, ca să rămână doi, trei, că ajung, la piață, doi sau trei, am dat afară măturătorii! Și pe femeia de serviciu am luat-o și am dus-o la Muzeu! De ce? Să nu se mai întrunească toate condițiile pentru funcția de „șef birou”, ca să-l putem lichida pe Ardelean! Și acum, vreau să vă spun ceva: deci, răzbunări de astea politice, prostești, în detrimentul sănătății beiușenilor! S-a întâmplat, m-au dat afară; m-am adresat justiției din România, în care cred deplin și cu toate forțele, și ne-am judecat. Prima dată am început un proces pe contencios administrativ, am atacat hotarârea de Consiliu Local prin care mi-a fost desființat postul de șef birou piață și după aceea am făcut încă un proces, după cum spunea avocatul meu, pe probleme de muncă, pentru repunerea pe funcția avută anterior și plata tuturor salariilor la zi. Procesul a început în 2017 și până în momentul de față ne-am judecat, iar în 14 iulie am primit decizia definitivă și irevocabilă, pe procesul doi, cu probleme de muncă, unde scrie: reintegrarea pe funcția avută anterior, cu plata tuturor drepturilor salariale care au fost în Primărie”, ne-a declarat Dan Ardelean.

După ce a bătut drumul tribunalelor timp de peste trei ani, Dan Ardelean s-a văzut, în fine, repus în drepturi, numai că nici momentul revenirii la șefia Pieței Municipiului Beiuș nu s-a petrecut fără neclarități, acesta fiind chemat ba să semneze un nou contract de muncă, ba să ia act de anularea suspendării celui pe care îl avea în 2016:

„În data de 5 august, am fost chemat de către domnul primar, la Primărie, să semnez contractul de muncă. M-am prezentat să semnez contractul de muncă, n-am semnat contractul de muncă; a zis domnul primar: nu trebuie să semnezi nimic, du-te la birou, semnezi condica, tot! Bun! Și, atunci, am vrut clarificări în legătură cu concediul de odihnă, pentru că eu, în toți acești ani, în urma deciziei definitive și irevocabile de la Tribunalul Bihor, practic, sunt repus înapoi și am muncit, și trebuie să mi se plătească toate drepturile salariale, și, atunci, am de luat concediu pe 2017, 2018, 2019, inclusiv 2020. L-am întrebat pe domnul primar și mi-a zis că pot să merg în concediu, de săptămâna viitoare. Am venit ieri la serviciu, m-am prezentat la serviciu, aici i-am găsit pe colegi, am discutat ce-i de făcut. Trebuie să demarăm puternic, să schimbăm fața pieței. Azi, m-am dus înapoi la domnul primar, să-l întreb: domnule, stați un pic, contractul de muncă trebuia să-l semnez! Mi s-a spus, de la Resurse Umane, de către doamna Daniela Codrean, că, practic, contractul pe care l-am avut cu Primăria a fost suspendat și, odată cu decizia de definitivă, s-a reactivat și merg în continuare, se duce în continuare. A fost o hotărâre de Consiliu Local cu salarizarea, pentru că și acolo am avut niște nedumeriri: eu am fost inspector I A, grupa 5 și am înțeles acum că s-a schimbat legea în 2017: șefii de birou, acum, sunt de gradul II.”

Referitor la legalitatea reînființării funcției sale de „șef birou”, Dan Ardelean subliniază faptul că organigrama pieței nu permite, în acest moment, constituirea într-un birou, pentru aceasta fiind nevoie de un  număr mai mare de personal decât cel existent:

„Organigramă nu este, hotărâre de Consiliu Local, cu noua organigramă, nu este, e, așa, o nebuloasă, acum, dar asta-i situația!”

Cât despre situația în care a regăsit piețele urbei, Dan Ardelean a caracterizat-o printr-un singur cuvânt: dezastruoasă! Interlocutorul nostru a arătat că: birourile administrației pieței nu au apă, mesele din piața agroalimentară nu sunt spălate ritmic, hala de carne nu funcționează, cea de lactate nu are personal de întreținere, iar în incinta pieței și în proximitatea acesteia sunt tot felul de gunoaie, inclusiv păsări moarte și fecale:

„Am găsit o situație dezastruoasă! O spun cu toată sinceritatea și cu toată convingerea: situația este foarte, foarte critică, mai ales că, în momentul de față, noi am fost două luni în stare de urgență și acum suntem, în continuare, în plină pandemie ... numai primești boala! Este crimă! Uitați! Vă rog frumos să dați drumul la robinet! Piața nu are apă! Domnilor, discut cu dumneavoastră de câteva minute și deja mi se lipesc palmele; ar trebui să mă spăl pe mâini, ce fac? Ce fac? Este inadmisibil să ții un birou de piață fără apă curentă! Forajul! S-a forat, am reușit să-l forăm – Mulțumim lui Dumnezeu! – apă! Lunea, se spăla, miercurea, se spăla, sâmbăta, se spăla, de trei ori pe săptămână! Acum, dacă vă rog frumos să mergeți la mese, să luați imagini, este groaznic! Mesele nu au fost spălate de trei ani; spun comercianții! Ce am găsit, pentru mine este dezastru! Am văzut acolo, lângă hala de lactate, deci, oameni buni, stimați beiușeni, nu se poate: cadavre de găini! Și cu hala de carne, nu știu ce o să facem, cum o să facem! Dacă vă duc acum, dacă doriți să veniți în hala de carne, reușim să recoltăm o găleată de muște moarte!

Beiușenii nu știu ce-i acolo, că ei vin, cumpără și pleacă! Dar, problema e foarte gravă și cu hala de lactate! Stimați beiușeni, hala de lactate, de trei ani, nu are femeie de serviciu! Punct! Deci, piața de la Beiuș este o cloacă! Trebuie rasă jos, ridicată la cinci, șase metri, să circule curenții de aer. Păi, acum sunt 35-40 de grade, iarna sunt minus 15, minus 20. Și atunci, taxele sunt de lux, iar ceea ce le oferim noi? Nu se poate! Și toate aceste chestii se reflectă în buzunarul beiușeanului!”

Recent revenit în funcția de șef de birou la Piața Beiuș, Dan Ardelean arată cu degetul spre cei care au „reușit” să tripleze taxele de piață și să... scadă încasările:

„Uitați-vă la prețurile din piață: au explodat! De ce? Dacă taxele pe care le plătesc către administrație au explodat, totul se reflectă în prețul de la masă și cine suferă? Beiușenii! Nu vă supărați, eu nu sunt de acord cu așa ceva! La piața Beiuș sunt prețuri de lux, iar ceea ce le oferim oamenilor este o mare mizerie! Haideți să luăm și noi exemplul altor primari, care întâi fac și apoi cer comercianților tarife mărite! Nu se poate 85 de lei pe metru! 85 de lei pe metru și înăuntru plătesc 29! Nu se poate! Deci, înăuntru, unde ai patru pereți, nu te plouă, nu te ninge, plătești 29 de lei și afară plătești 85! Nu se poate! Eu cred că ei au greșit, au făcut o greșeală, ceva nu este normal! Pot să vă spun următorul lucru: încasările pieței, în 2015, au fost 5 miliarde 350 de milioane (în lei vechi); în 2016, au fost 4 miliarde 700. De ce? Pentru că atunci am scăzut cu 20 la sută prețurile la piață; în 2017, în contextul triplării tarifelor, au fost de 4 miliarde 300 de milioane!  În 2018 au fost de 5 miliarde! Hotărârea Consiliului Local nr. 242 din 27 decembrie 2017, arată clar că taxele, la Piața Beiuș cresc cu 66 la sută! Păi, dacă, la 4 miliarde 300, din 2017, adaugi 66 la sută, nu ies 5 miliarde!”

În fine, Dan Ardelean este radical și în ceea ce privește viitorul piețelor beiușene, acesta propunând modernizări de amploare, atât la cea agroalimentară, cât și la obor, unde intenționează să mute comerțul cu mărfuri second hand:

„Trebuie urgent demolat, dacă nu putem tot, măcar primul tronson! Acum, cu bani europeni, eu zic că ar trebui să facem – și eu mă voi implica la maxim – să facem un proiect european pentru piață. După părerea mea, de la hala de lactate și până la statuie, aș acoperi tot! Aici, trebuie să fie totul schimbat, să fie totul lux, să se poată dezinfecta, să se poată spăla. Piața de animale, la fel! În piața de animale, le voi propune ca tot ce se ia de aici, țevi și alte piese metalice, să se transfere acolo și să fie utilizate la amenajarea unei piețe de second hand”.