Beiuș. Ziua Iei și Sânzienele, sărbătorite cu muzică
24 iunie are o dublă semnificație pentru români, aceasta fiind ziua în care sărbătorim atât Sânzienele, cât și Ziua Universală a Iei. Numită și „Cap de vară”, sărbătoarea Sânzienelor are un caracter ancestral ce ține de originile sale precreștine, legate de cultul roman al zeiței Diana.
Prin urmare, alegerea datei de 24 iunie pentru aniversarea Zilei Universale a Iei, cea mai importantă piesă a portului femeiesc străvechi românesc, este una legitimă.
Devenită celebră odată cu apariția, în 1940, a tabloului „La blouse roumaine” al pictorului Henri Matisse, actualmente expus la Centrul Național de Artă și Cultură „Georges Pompidou”, ia a revenit în atenția opiniei publice mondiale la 24 iunie 2013, când, la inițiativa comunității online „La blouse roumaine”, sărbătoarea Sânzienelor a fost declarată Ziua Universală a Iei. Primul eveniment dedicat promovării iei românești a fost organizat la 13 mai 2013, de către Institutul Cultural Român din New York, după care aceasta a devenit un veritabil brand de țară, numeroși designeri incluzând-o în colecțiile lor.
În ultimii ani, ia este sărbătorită, la 24 iunie, în întreaga țară, dar și în afara granițelor României, printre orașele care s-au aliniat acestei tendințe numărându-se și Beiușul. Mai mult, la prima aniversare a iei organizată la Beiuș, eveniment care a avut loc în 2019, a participat și Andreea-Diana Tănăsescu, fondatoarea comunității „La blouse roumaine” și inițiatoarea Zilei Universale a Iei.
Vineri seara, la fel ca la edițiile precedente, beiușenii s-au adunat în Parcul Mihai Eminescu, acolo unde Primăria și Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” au organizat un concert de muzică ușoară și folk. Pe scena spectacolului dedicat Sânzienelor și Zilei Universale a Iei au urcat Ansamblul „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, trupa locală „Record”, condusă de îndrăgitul chitarist Călin Vlăduț, Alexandra Brădău, Raul Silaghi, precum și cunoscuții cântăreți de folk brașoveni Corina și George Nica.
Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, a precizat că organizarea evenimentului ține de „mândria de a purta ia românească” și a anunțat că astfel de seri muzicale vor avea loc lunar în această vară, următorul concert fiind programat pentru 27 iulie, când dirijorul Vasile-Cristian Sandu va pune în scenă un proiect cultural-artistic la care participă profesori și studenți de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.