Încă din prima zi a acestei săptămâni, primăria municipiului Beiuș și cea a orașului Ștei au început demersurile pentru sprijinirea refugiaților ucraineni de pe teritoriul țării noastre.

Edilul Gabriel Popa anunța luni, 28 februarie, că la sediul Primăriei Beiuș a fost înființat un punct de colectare a bunurilor necesare refugiaților, punct cu program non-stop: „Am primit, în 26 februarie, Ordinul Prefectului privind organizarea acțiunilor umanitare pentru sprijinul populației civile refugiate din Ucraina la nivelul județului Bihor. Acest ordin prevede organizarea eficientă și unitară a acțiunilor umanitare privind sprijinul populației civile refugiate din Ucraina în județul Bihor, iar ca Primărie trebuie să organizăm puncte de colectare temporară a ajutoarelor furnizate de cetățeni sau organizații neguvernamentale.

Bunurile materiale trebuie să fie neperisabile și vor fi colectate și depozitate în spațiul din cadrul Primăriei, mai precis în Sala Mare, de la parter. Locul ales are două căi de acces, iar existența serviciului de pază permanentă permite primirea la orice oră de bunuri. Am lăsat o informare în acest sens pe site-ul Primăriei Beiuș, cu număr de telefon, gardienii au fost instruiți pentru a prelua aceste bunuri.

În același timp, vreau să fac un apel la cetățenii care au disponibilitatea de a aduce produse, să fie atenți la acestea: în primul rând, să fie neperisabile, să respecte acele grupe de bunuri - alimente, medicamente etc. - pentru a nu se ajunge la situația în care adunăm lucruri inutile. Trebuie să ne gândim la beneficiarii acestora! Ele vor fi organizate pe categorii în cadrul Primăriei, care va comunica zilnic Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției. Acest lucru se face organizat și, în funcție de necesitate, ni se va comunica de către CJCCI și vom transmite bunurile în funcție de solicitări˝.

Totodată, administrația locală a început acțiunea de identificare a celor dispuși să cazeze refugiații în eventualitatea direcționării unora spre municipiul Beiuș: „Încă nu am primit un număr de refugiați. Așteptăm să ni se comunice. În momentul în care îl vom primi, ne vom organiza și în acest sens, pentru a asigura cazarea acestora.

Între timp, vom posta chiar de azi pe site-ul Primăriei - și vă îndemn să distribuiți, ca să ajungă la cât mai mulți oameni - un tabel pentru cei care pot asigura locuri de cazare, atât persoane fizice, cât și juridice, pensiuni, hoteluri și așa mai de parte˝.

Tot luni, contactat telefonic, primarul Iulian Balaj a anunțat hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Orașului Ștei privind cazarea a 40 de refugiați ucraineni, precum și inițierea altor măsuri de ajutorare a locuitorilor țării vecine: „Am convocat dimineață Comitetul Local pentru Situații de Urgență și am dat o hotărâre prin care am aprobat demersurile și formalitățile în vederea unor proiecte umanitare care au ca beneficiari persoane de etnie ucraineană refugiate pe teritoriul României, proiecte care ar consta, în principal, din asigurarea cazării și a mesei pentru 40 de refugiați.

La instituțiile de învățământ, am identificat, într-o primă fază, 40 de locuri de cazare și ne-am gândit să ne asumăm 40 de refugiați, pentru început. Dacă evenimentele vor lua amploare, lucru pe care nu ni-l dorim, am putea să ne gândim la un număr mai mare. Ne-am gândit totodată la colectarea de ajutoare umanitare, îmbrăcăminte și mâncare neperisabilă, astfel încât să asigurăm și hrana celor 40 de refugiați pe care, în prima fază, ni i-a asumat, dar și să transmitem mai departe, înspre alte grupuri de refugiați și poate chiar înspre locuitorii din Ucraina, efecte și mâncare de care aceștia au nevoie. Ne-am gândit să organizăm cinci puncte; patru dintre ele vor fi la instituțiile școlare și un punct va fi la Casa de Cultură. Oamenii care doresc să vină și să doneze tot felul de bunuri o pot face la Casa de Cultură. La instituțiile școlare, am făcut un cadru organizat de adunare a acestor bunuri pentru că există foarte mulți elevi și profesori.

De asemenea, o altă măsură ar fi colectarea de sume de bani și am trecut noi și alte acțiuni care au același scop, bineînțeles toate respectând actele legislative în vigoare˝.