Sportul columbofil, aceasta artă a zborului, este, totodată, un hobby pe cât de frumos şi captivant, pe atât de complex pentru peste 6.000 de oameni din România. Pentru ca un porumbel să obţină performanţe, este nevoie de multă muncă, răbdare şi, nu în ultimul rând, de cunoaştere.

Imediat dupa terminarea concursurilor cu porumbeii maturi în luna august, au început antrenamentele cu puii reproduşi în anul 2019. Columbofilii înscrişi la Clubul Maraton Transilvania (preşedinte Florin Popa, responsabil tehnic sportiv Cristi Todor), după antrenamentele cu lansări din localităţile Törökszentmiklós, Cegléd, Szolnok, Budapesta I, Budapesta II, Bicske, Cegléd (toate din Ungaria), duminica, 28 septembrie, aveau programat un concurs derby comun din orasul Kuty cu clubul Royal Derby (Ungaria), zona Nyiregyháza-Miskolc. Porumbeii s-au îmbarcat vinerea la Nyiregyháza, dar, din cauza vremii nefavorabile, organizatorii au hotarât ca punctul de lansare să fie oraşul Gödöllő. Din cei aproape 2.000 de porumbei, 435 de pui aparţineau columbofililor din Bihor, aceştia reuşind, în majoritate, să se desprindă din stolul porumbeilor maghiari şi să-şi găsească drumul spre volierele din judeţul nostru. Clasamentul porumbeilor se întocmeşte în funcţie de viteza medie a porumbelului sosit, fiecare crescător având determinat cu GPS coordonatele volierei unde ţine păsările şi distanţa de la fiecare loc de lansare. Din numărul porumbeilor lansaţi doar primii 20% intra în clasament, restul nu primesc punctaj. Din cei 435 de porumbei lansaţi de la Gödöllő, cu cea mai mare viteză (1.048,1507 m/min) a sosit femela cu seria FCPR 888486-19, aparţinând crescatorului Călin Şchiop, din Chistag. Pasărea, cu lansare la ora 11.00 de la Gödöllő, a aterizat pe volieră la ora 14.47,23, după parcurgerea distanţei aeriene de 238,338 km. De la Călin am aflat că puiul s-a născut în voliera lui din Chistag şi provine din doi porumbei de la crescătorul Alexandru Puşcău, din Vadu Crişului. Femela a zburat la toate antrenamentele organizate de club înainte de concursul final. Rezultate de excepţie la derby-ul din Gödöllő au avut şi porumbeii lui Cristian Jurău, din Beiuş, primii patru sosind la diferenţă de câte două secunde, ocupând locurile 2, 3, 4 şi 5 din clasament. Cel mai rapid a avut o viteză de 1.044,2252 m/min. În campionatul pe echipe (punctajul primilor doi porumbei clasaţi ai unui crescător) locul I i-a revenit lui Cristian Jurău, locul II – Călin Şchiop, iar locul III – Sorin Radu.

Călin Şhiop ne-a arătat şi porumbiţa gută tărcată cu seria 1142876-18, care la concursurile din primăvară-vară, la vârsta de un an, a reuşit să se claseze la şase concursuri (trei concursuri de la Presov, Slovacia - 221 km, doua drumuri de la Sokolina, Polonia - 387 km şi unul la Lodz, Polonia - 642 km) având şansa să prindă Expoziţia Naţională la categoria general, porumbei de un an.

I.H.