Cu ocazia unui interviu acordat ieri, managerul Claudiu Lupău prezenta statistica la zi a cazurilor de Covid înregistrate la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” din Beiuș, îmbucurătoare fiind scăderea semnificativă a numărului de prezentări la Compartimentul de Primiri Urgențe al unității spitalicești pe care o conduce.

„Valul patru ne-a adus în fața unor provocări fără precedent pentru spitalul nostru și pentru întreaga comunitate. Pot fi observate foarte clar cele trei etape prin care ne-a purtat acest val, și anume etapa lunii septembrie, de început, apoi etapa cea mai dificilă, în octombrie, când a existat o presiune uriașă, în special pe Compartimentul Primiri Urgențe, și o a treia în luna noiembrie, când începem, încet, încet, să scădem din punct de vedere al prezentărilor la Compartimentul Primiri Urgențe, ceea ce ne face să sperăm că vom încheia acest val patru.

Ca o imagine de ansamblu, în perioada menționată am avut 676 de prezentări în Compartimentul de Primiri Urgențe, cu Covid, totalul internaților este de 273 de pacienți, numărul externaților a ajuns la 248, iar cel al cazurilor transferate către alte spitale direct din CPU este de 133. Din păcate, am avut și un număr semnificativ de decese, și anume 26 de persoane.

Avem o scădere semnificativă în ceea ce privește prezentările cu Covid în Compartimentul Primiri Urgențe, practic, ne apropiem treptat de situația lunii septembrie și ajungem la o cifră de trei, patru, hai să zicem cinci prezentări pe zi maxim, ceea ce este foarte bine”, ne-a declarat managerul Claudiu Lupău.

Pe de altă parte, interlocutorul nostru a subliniat că pentru reducerea efectelor negative generate de valul patru al pandemiei de coronavirus, la spitalul din Beiuș au fost făcute mai multe investiții, atât în modernizarea spațiilor medicale, cât și prin achiziționarea aparaturii necesare în acest context dificil: „În primul rând, am finalizat investiția de la Staționarul 2, și anume acoperișul, apoi am recurs la redimensionarea și schimbarea integrală a instalației de oxigen interioare și exterioare din secțiile Infecțioase, Îngrijiri Paliative și parțial la secția Pediatrie, toate de la Staționarul 2, iar la Staționarul 1, ambele zone-tampon (Cardiologie și Neurologie). Costurile au fost suportate în totalitate din fondurile proprii ale spitalului și se ridică la circa 190 de mii de lei.

În ceea ce privește aparatura medicală, aș vrea să menționez că suntem în proces de achiziție pentru șase aparate EKG, care vor fi repartizate după cum urmează: două în Ambulatoriul Integrat, și câte unul în secțiile Interne, Cardiologie, Boli infecțioase și Pediatrie.

Suntem, de asemenea, în proces de achiziție pentru patru monitoare pacienți, două pentru Cardiologie și două pentru Compartimentul Primiri Urgențe.

Menționez la acest capitol, al aparaturii medicale, că am fost beneficiarii unei donații din partea guvernului Ungariei, aceasta constând dintr-un aparat de ventilație performant, care a și fost pus în funcțiune la Compartimentul de Primiri Urgențe. În acest sens, am organizat și un curs de pregătire a personalului medical pentru utilizarea acestor tipuri de aparate medicale, curs care a fost susținut de către un specialist autorizat în domeniu.

Am achiziționat, totodată, și stingătoare suplimentare, pături ignifuge și a fost dispusă efectuarea de instructaje PSI pentru întreg personalul spitalului, în acest sens”.

Convins că numai având la dispoziție un personal profesionist și suficient din punct de vedere numeric poate gestiona criza sanitară cauzată de pandemie, managerul Claudiu Lupău a vorbit despre angajările făcute în ultima vreme și mai ales despre cele care vor urma până la sfârșitul anului:

„Odată cu debutul valului patru am făcut angajările de personal mediu sanitar și auxiliar, în regim de urgență, iar acum vă pot spune că fără acele angajări nu am fi reușit să gestionăm situațiile-limită cu care ne-am confruntat în acest val patru.

După integrarea noilor veniți, am relocat întreg personalul spitalului în funcție de un principiu simplu de management: prioritate și urgență. Evident că asta a însemnat, în primul rând, asigurarea numărului de personal optim, plus rezerve, în toate compartimentele din linia întâi - Boli Infecțioase și Primiri Urgențe, precum și în zonele-tampon.

Aș vrea să apreciez capacitatea de mobilizare a tuturor în această perioadă, disponibilitatea la efort și aș include aici atât medicii și întreg personalul spitalului, cât și medicii de familie, cu care am fost într-o conexiune permanentă pe tot parcursul acestor luni. Cred că e marele câștig al acestei perioade, care ne-a demonstrat că doar împreună, cu deschidere spre comunicare, putem gestiona astfel de situații dificile.

Finalul de an aduce cu el și concursurile pentru ocuparea posturilor de medici specialist boli infecțioase și obstetrică-ginecologie, acestea urmând să aibă loc la începutul lunii decembrie.

Sunt convins că prin tot ce facem am devenit un spital motivant pentru tinerii medici specialiști, cărora încercăm să le asigurăm un cadru propice performanței clinice”.

La finalul dialogului nostru, managerul Claudiu Lupău a anunțat începerea demersurilor pentru înființarea în cadrul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” a unei secții ATI dedicată pacienților Covid, interlocutorul nostru fiind convins că de funcționarea acesteia depinde în mare măsură reușita viitoare în combaterea, pe plan local, a pandemiei de coronavirus:

„Nu ascund faptul că acest val patru mi-a demonstrat faptul că, dacă am fi avut o secție ATI dedicată Covid, cu siguranță am fi reușit să gestionăm mult mai rapid și eficient cazurile grave pe care le-am avut la Beiuș, asta în condițiile în care secțiile ATI din Oradea au fost, de cele mai multe ori,  blocate. Am simțit, totodată, o presiune uriașă asupra Compartimentului Primiri Urgențe, fapt ce ne-a dus la concluzia că avem nevoie stringentă de dezvoltarea celor două compartimente: ATI și Primiri Urgențe. Chiar azi am solicitat Consiliului medical al spitalului o poziție fermă în legătură cu înființarea la Beiuș a unei secții ATI dedicate Covid. Tot în acest sens, pe finalul anului, cu certitudine vom scoate la concurs cele patru posturi de medici specialiști în Medicina de urgență și cele trei de medici specialiști ATI”.