Instituită de Conferința Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, din 1992, Ziua Mondială a Apei este sărbătorită anual în data de 22 martie. Tema zilei pentru 2022 a fost „Apele subterane, să facem invizibilul vizibil!”, intenția inițiatorilor fiind de a conștientiza comunitățile asupra necesității gestionării durabile a acestei prețioase resurse.

Miercuri, 22 martie, 45 de copii de la Cercul de acvaristică al Clubului Copiilor Beiuș, în frunte cu profesoara Florica Gabor, coordonatoarea lor, au ieșit în centrul Beiușului, pentru a curăța malurile Văii Nimăiești și parcul dintre acest curs de apă și Strada Vasile Lucaciu. Lor li s-au alăturat elevii din două clase de la Școala Gimnazială ˝Nicolae Popoviciu˝, îndrumați de profesoara Monica Buhaș, directoarea adjunctă a unității de învățământ amintite. 

Copiii participanți la acțiunea de ecologizare au făcut apel la semenii lor pentru a limita și chiar elimina poluarea apei, una dintre resursele indispensabile vieții, iar prof. Florica Gabor a precizat că ˝aproape toată apa dulce lichidă din lume este apă subterană, aceasta susținând alimentarea cu apă potabilă a populației, sistemele de salubritate, agricultura, industria și, nu în ultimul rând, ecosistemele˝.

Interlocutoarea noastră a mai subliniat că membrii Cercului de Acvaristică au început să se pregătească de Ziua Mondială a Apei încă din 2 februarie, realizând machete, colaje și desene în care au abordat teme ce țin de protejarea surselor de apă.