Suntem bucuroşi să etalăm faptic realizările din cadrul proiectului, care ne-au făcut mândri că suntem români și frați deopotrivă. Am traversat țara, o mână de profesori și doi reprezentanți din partea Primăriei Sînmartin, cu 31 de suflețele impulsionate de simțăminte sincere pentru țară și neam românesc, care au marcat drumul prin repetiții în forță, pline de elanul specific copilăriei.

 

N-am fi putut însă să străbatem drumul de la Sînmartin (Bihor) la Miroslava (Iași) și viceversa fără a culege în buchetul amintirilor frumoase noi orizonturi, marcate de filele istoriei, ale literaturii sau ale celor două discipline deopotrivă, deoarece în multe locuri ele se completează sau se pliază, redând un tot unitar care prevalează aceeași concluzie: suntem un neam de oameni demni de o țară frumoasă precum România! Trebuie să rămânem recunoscători înaintașilor noștri și să ne păstrăm în demnitate moștenirea.

Din imagini se poate observa atât măreția locurilor pe lângă care am trecut, cât și filele de poveste în care ne-am introdus cu voia noastră, deoarece vorba dulce moldovenească a lui Creangă ne-am însușit-o de mititei, de la Capra cu trei iezi și Pupăza din tei până la Ivan Turbincă și Ursul păcălit de vulpe sau minunata poveste, document autentic - biografie a lumii, locurilor și sufletului de copil de răzeș - Amintiri din copilărie.

27 Martie, 1918, Unirea Basarabiei cu România, era prilejul care a adunat în Târgul Ieșilor sute de manifestări, înainte de această dată, după, dar mai ales la data cu pricina. Printre manifestanți, hop și noi: Apariție de excepție... sincer... mai ceva decât Coana Chirița! Noi ca noi, dar audiența... nu ne va uita niciodată! Spiritul istoric ce pătrundea tot programul artistic a emoționat până la lacrimi. Ei bine, drapelul, confecționat de mâini harnice și pricepute, la Sînmartin (apreciem timpul și răbdarea profesorilor Pantea Loredana, Bot Traian, Dărăban Georgeta) care purta pecetea Centenarului, a Marii Unirii, dar și numele celor trei școli unite în parteneriat pe același tricolor, a fost purtat de brațe tinere și entuziaste prin centrul Iașului, până în fața Palatului Culturii, și care, credeți-mă că nu a primit doar sute de like-uri, pentru că era în direct, dar a primit sute de fotografii directe, de la spectatorii stradali, frații noștri, din capitala Moldovei. Cu mulțumiri pentru filmări și poze domnului prof. Bot Valentin, care, dincolo de emoții, a țintit clar obiectivul, cu felicitări pentru tot traseul parcurs tuturor celor implicați: profesorii: Pintea Laura, Pantea Loredana, Bot Traian, Bot Valentin, Ciorba Angelica, Mladin Angela, Bocșan Ramona, Matei Crina, Petrescu Silvia, Chifor Dorin, Chifor Daniela, preot Bocșan Virgiliu, doi reprezentanți din partea Primăriei Sînmartin, cu dl Lazăr Doru și Lazăr Anca, și alte mulțumiri conducerii Școlii Floare de Lotus, care, prin parteneriate la nivel local -  Primăria Sînmartin (mii de mulțumiri dlui Laza Cristian) CCD Bihor și ISJ Bihor-, au făcut posibilă deplasarea noastră și reușitele acestui proiect care se vrea unul de durată!

Prof. Silvia PETRESCU