De Ziua Imnului - Sărbătoare la Beiuș
„Deșteaptă-te, române!” este, cu siguranță, cel mai cunoscut și drag cântec patriotic al națiunii noastre. Intonat la toate evenimentele majore ale istoriei noastre moderne, imnul național de azi a trecut, alături de poporul român, prin momente faste, dar și prin clipe de restriște, fiind intonat începând din timpul Revoluției pașoptiste și până la cea din Decembrie ’89. Cântat pentru întâia dată la 29 iulie 1848, în actualul parc „Zăvoi” din Râmnicu Vâlcea, „Deșteaptă-te, române!” este compus de Anton Pann, care a transpus în muzică poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu.
În perioada postdecembristă, „Deșteaptă-te, române!” a devenit Imn de Stat, iar 29 iulie a fost declarată Ziua Imnului Național al României.
La fel ca în ultimii ani, la 29 iulie, beiușenii au sărbătorit Ziua Imnului de Stat. Festivitatea a avut loc pe platoul din fața Monumentului Martirilor Neamului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, amplasat în Parcul Central, la eveniment participând primarul Gabriel Popa, locotenent colonelul Angelin Buf, comandatul unității militare din Beiuș, maiorul Alin Stanciu, comandantul secției de pompieri locale și adjunctul acestuia, sublocotenentul Florin-Nicolae Man, câțiva consilieri locali, Gabriel Ojică, președintele Asociației de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea” Beiuș, Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, muzeograful Cristian-Remus Țoța, membrii Corului „Lira”, cadre militare în rezervă și retragere, precum și alți locuitori ai urbei de pe Crișul Negru.
În deschiderea festivității, Corul „Lira” a intonat Imnul de Stat, după care profesorul Cristian-Remus Țoța a vorbit despre însemnătatea acestuia în istoria națiunii române. La final, Corul „Lira” a prezentat un scurt concert de cântece patriotice.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.