Drăgănești - Aniversare Viorel Horj
Poetul și prozatorul Viorel Horj este, fără îndoială, cel mai important fiu al satului Drăgănești, iar dovezile recunoștinței comunității sunt firești: pe lângă faptul că școala gimnazială locală îl are ca patron spiritual, iar în fața acesteia a fost ridicat bustul poetului, a devenit o tradiție ca primăvara, la 25 aprilie, data la care, în urmă cu 81 de ani, acesta a văzut lumina zilei, rudele și prietenii să-l omagieze chiar în satul natal.
Profesor, poet, prozator, critic, publicist, Viorel Horj (1941-2004) a fost o personalitate complexă. „Ofrandă vocalei”, „O mie de lucruri”, „Imposibilul zbor de la cuib”, „Vestitorul din amurg” sau „Muntele acvilelor” sunt doar câteva dintre operele apreciatului scriitor bihorean, care a păstrat o permanentă și indisolubilă legătură cu locurile natale. Trecut în eternitate la 8 iulie 2004, Viorel Horj rămâne în atenția numeroșilor săi cititori și admiratori prin complexa și consistenta sa operă literară.
Luni, 25 aprilie, când Viorel Horj ar fi împlinit 81 de primăveri, la locul de veci al poetului, din cimitirul satului Drăgănești, s-au adunat, ca de obicei, rude și prieteni. După slujba de pomenire săvârșită de părintele Mihai Fofiu, parohul locului, Miron Horgiu, fost primar al comunei Drăgănești, a evocat personalitatea regretatului său prieten:
„A fost un iubitor, cum nu știu câți mai găsim astăzi, al obârșiei, al satului de unde a plecat, cu un respect extraordinar pentru glia în care s-a și întors, de fapt. Fiind un om cu alese calități culturale, a pus în pagină ceea ce înseamnă satul românesc și viața la țară. A iubit atât de mult satul și oamenii lui încât opera sa «Imposibilul zbor de la cuib» spune totul. Am fost tare apropiați, suntem și rude, i-am cunoscut și familia, mi s-a destăinuit, am umblat împreună și, de câte ori venea la Drăgănești, mă căuta pentru a discuta. A fost un exemplu, cum rar am găsit, de devotament, de dragoste pentru glia satului nostru, Drăgănești! De aceea, ori de câte ori asistăm la evenimente precum cel de astăzi, indiferent cât de ocupați am fi sau de starea vremii, merită să ne adunăm și să vorbim în memoria lui!”
Prezentă la evenimentul aniversar alături de soțul ei Ovidiu, nepot al poetului, Anca Banda a anunțat că rudele lui Viorel Horj intenționează să amenajeze un spațiu memorial dedicat acestuia:
„Pentru noi, Viorel Horj înseamnă «Drăgănești», înseamnă «acasă», înseamnă omul acela care ne-a învățat să ne iubim locurile, pentru că oriunde a fost plecat, oricât de departe l-au dus pașii, el s-a întors mereu aici, acasă, printre oamenii săi dragi, printre ai lui. Îmi era tare drag să-l ascult povestind întotdeauna despre Drăgănești, despre oamenii din sat, pe care-i numea, cu atâta dulceață în glas, «ai mei». Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm ca anul viitor, poate chiar pe 25 aprilie, să avem la Drăgănești un loc memorial Viorel Horj, în casa unde acesta s-a născut și a crescut. Este o dorință a familiei, este o putere pe care o cerem de acolo, de Sus, pentru a înfăptui acest lucru, i-o cerem lui Viorel Horj!”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.