Ca-n fiecare an, în prima duminică din luna septembrie, în Parcul Maria, din municipiul Salonta, în incinta Complexului Muzeal „Vatra Satului Românesc”, se va desfăşura Festivalul sarmalelor. 15.000 de sarmale vor fi gătite în cadrul celei de-a XI-a ediții a evenimentului, sarmale care vor fi distribuite gratuit celor peste 2000 de participanți.

„Fă-ţi oleacă de vreme şi vină duminică, 1 septembrie, la noi, pe uspăţ. Vină să vezi mândrele noastre obiceiuri, să asculţi hidedea cu goarnă, dar, mai ales, să-ţi stâmperi setea cu un strop de pălincă de prune şi foamea, cu nişte sarmale gătite ca la mama acasă. Tare mult ne-am bucura să te știm alături de noi”, este invitaţia venită din partea organizatorilor.

Evenimentul se va desfășura în parteneriat cu: Consiliul Județean Bihor, președinte Pasztor Sandor, Primăria Salonta, primar Torok Laszlo, și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, director Mircea Jacan.

Programul artistic se va desfășura pe parcursul întregii zile, începând cu ora 13.00, și va fi susținut de: Ansamblul folcloric „Ardeleana” din Tulca, Ansamblul folcloric „Cununița” din Mădăras, Ansamblul „Miorița” din Salonta, Ansamblul folcloric „Mărțișorul” din Avram Iancu, Ansamblul Zestrea Buduresei, Grupul Vocal Fialka Mădăras, Ansamblul „Regenbogen” al Forumului Democrat German din Oradea, Asociația Românilor din Micherechi și Ansamblul Folcloric din Arad. De asemenea, vor evolua soliștii: Sandu Condoroș, Adina Lezeu, Mădălin Dodu, Vlad Ștef, Lucian Drăgan, Angela Rusu și Denisa Moșincat. La concursul de gătit sarmale și-au anunțat participarea zece echipaje din județ și, în premieră, va fi prezent un echipaj din localitatea Micherechi, Ungaria. 15.000 de sarmale vor fi gătite în cadrul evenimentului, care vor fi distribuite gratuit celor peste 2000 de participanți. Pe de altă parte, la fel ca în fiecare an, va avea loc o tombolă caritabilă, pentru care vor fi puse în vânzare 2.500 de bilete, la prețul de 5 lei/ bilet.

„Și în acest an, vom organiza o tombolă caritabilă sub egida „Împreună pentru Andrei”. Andrei este elev al Colegiului Național Teodor Neș, depistat în primavară cu o boală incurabilă. Tot în cadrul festivalului, vom organiza o licitație publică în scop caritabil a unei perechi de mănuși marca Helmut Duckadam, iar banii rezultați vor fi donați unei familii a cărei mamă și-a pierdut viața într-un accident de mașină, lăsând în urmă patru copii minori. O altă noutate va fi premierea a două copii salontani cu rezultate excepționale la învățătură. Prin grija marelui om și a sportivului Helmut Duckadam, vom organiza, în premieră, la Salonta, lansarea unui echipament sportiv complet, marca Helmut Duckadam”, ne-a declarat Ioan Sala, organizator al evenimentului.

Alături de Ioan Sala, coordonatori și responsabili pentru buna desfășurare a festivalului sunt: Răzvan Sala, Cristina Buta, familiile Ovidiu și Ramona Buz, Ionică și Florica Neaga, Mircea și Elena Pîlșu, Cristi și Iuliana Pantea, Liana și Ionică Sala, Petru și Olimpia Neagrău.