Un copil în vârstă de patru ani a fost luat de o viitură în localitatea Valea de Sus, în timp ce mașina familiei, în care se aflau părinții și fratele lui, în vârstă de un an, încerca să traverseze pârâul Valea Neagră pentru a ajunge acasă. Autoturismul a fost surprins de apă, iar băiețelul a fost luat de curenți. După mai multe ore de căutări, trupul său a fost găsit pe malul apei, în localiatea Moțești, la circa trei kilometri distanță.

 Tragedia s-a produs sâmbătă, 13 iunie, în jurul orei 20.00, când un localnic din satul Valea de Sus (comuna Câmpani) a încercat să treacă Valea Dosului pentru a ajunge acasă. Pentru că în zonă nu există un pod, traversarea cursului de apă se face prin albia acestuia, numai că, în condițiile averselor de sâmbătă, nivelul pârâului crescuse considerabil. Surprins de viitură, șoferul l-a scos pe fiul său, de numai patru ani, din mașină, ducându-l pe mal, după care s-a întors după soție și copilul mai mic, de numai un an. Din nefericire, viitura l-a surprins pe băiatul de patru ani, acesta fiind luat de ape. „În seara zilei de sâmbătă, 13 iunie, la ora 20.01, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor a fost anunțat, prin Sistemul Unic 112, că un copil de 4 ani a fost luat de o viitură produsă în localitatea Valea de Sus, comuna Câmpani. La fața locului, inspectoratul a mobilizat de urgență pompierii militari din cadrul Secției Beiuș și Stației Ștei, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Câmpani, fiind alertați și membrii Salvamont Bihor. Au fost constituite 9 echipe de căutare-salvare, formate din cei peste 30 de pompieri militari, localnici și membrii Salvamont, acestea desfășurând căutări pe o suprafață de circa 6 kilometri”, a precizat mr. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Bihor. Echipele de căutare au găsit, sâmbătă seara, mașina, care a fost scoasă avariată serios din apă, după ce s-a oprit într-un copac. Autoturismul a fost evacuat cu ajutorul localnicilor, cu un tractor, însă salvatorii nu au reușit să dea de urma copilului dispărut. În cursul nopții de sâmbătă spre duminică, misiunea de căutare a fost sistată timp de câteva ore, din cauza fenomenelor meteorologice periculoase manifestate în zonă, fiind reluată ieri în jurul orei 06.30, când condițiile meteorologice au permis desfășurarea operațiunii.

„La căutări participă zeci de pompieri militari din cadrul a două subunități, localnici și polițiști, forțele angrenate cercetând amănunțit întreaga zonă, fiind vizate cu precădere, suprafețele din jurul podurilor, podețelor și barajelor formate de aluviunile aduse de viitură”, a transmis ieri dimineață mr. Camelia Roșca.

Pentru optimizarea căutărilor a fost solicitat în sprijin, un elicopter al Inspectoratului General de Aviație, care să survoleze întreaga zonă. De asemenea, elicopterul SMURD solicitat în sprijin a survolat zona, desfășurând, alături de pompierii militari și celelalte forțe prezente, misiunea de căutare a copilului luat de viitură. În ciuda eforturilor salvatorilor, totul s-a sfârșit tragic, ieri dimineață.

După cum spuneau sătenii, preoții din zonă le-au cerut oamenilor să caute trupul copilului de-a lungul cursurilor de apă și, duminică, între orele 9 și 10, acesta a fost găsit pe raza localității Moțești (comuna Pietroasa), la aproximativ trei kilometri de locul unde a fost scos din autoturism de tatăl său. Cadavrul a fost transportat la Oradea, pentru necropsie.

 

Tatăl copilului, băut şi cu permisul suspendat

Amănunte şocante au ieşit la iveală, ieri, după ce salvatorii au găsit copilul decedat. Tatăl acestuia avea permisul anulat şi era băut. Se pare că acesta este şi motivul pentru care bărbatul a ales să meargă înspre casă pe un drum lăturalnic, evitând drumurile judeţene şi comunale din zonă. A încercat să treacă râul când a fost suprins de viitură. Bărbatul l-a luat prima dată pe băieţelul în vârstă de patru ani din maşină şi l-a dus pe mal, crezând că este în siguranţă, apoi s-a întors după soţia lui şi celălalt copil. „Bărbatul avea anulat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice. În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că bărbatul prezenta o concentraţie alcoolică de 0,53 mg/l alcool pur în aerul respirat. Pe numele său a fost întocmit un dosar penal”, a declarat comisarul şef Alina Fărcuţa, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.

Întreg județul Bihor a fost sâmbătă, sub cod portocaliu de vijelii. De sâmbătă seara și până ieri dimineață, la ora 6.00, a fost în vigoare un Cod Roșu hidrologic, avertizarea fiind valabilă pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Băița, Valea Neagră, Crăiasa, Crișul Pietros. Codurile hidrologice au fost prelungite pentru judeţul Bihor, fiind în vigoare, până azi, unul galben şi până mâine, unul portocaliu, fenomenele vizate fiind „Scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de apărare. În cursul serii de sâmbătă, pompierii militari din cadrul Stației Ștei și Secției Beiuș au intervenit în localitățile Brădet și Chișcău, acționând cu motopompele din dotare pentru evacuarea apei din 4 locuințe, două curți și un subsol. De asemenea, echipajele de pompieri militari ale Secției Beiuș au înlăturat apa acumulată în urma ploilor torențiale într-o fermă din localitatea Gurani și au evacuat 46 de vaci.