Miercuri, 31 mai, la prânz, în cadrul „Campionatului bihorean al curăţeniei”, 19  ambarcaţiuni şi aproape 60 de persoane (elevi, profesori etc.) au ecologizat malurile şi râul Crişul Repede în rezervaţia naturală, între zona numită Ciunta şi podul nou din defileu. 

„Natura ne provoacă să fim solidari şi atenţi la îngrijirea creaţiei, de asemenea, pentru a preveni, pe cât posibil, consecinţele cele mai grave”, a spus Papa Francesco. Într-adevăr, natura trebuie protejată, întrucât ne protejăm copiii. Descendenţii nu ne vor ierta niciodată pentru devastarea pământului, pentru profanarea a ceea ce ne aparţine nu numai nouă, ci şi lor, prin drept. Unul din elementele importante ale naturii este apa. Apa este indispensabilă vieţii. Aşa cum nu putem trăi fără oxigen, la fel nu putem supravieţui fără apă. Noi suntem apă. Organismul nostru este alcătuit, în proporţie de 72%, din apa. Apa înseamnă viaţă! În mitologie, apa era considerată a avea puteri speciale şi era patronată de zei diferiţi, în funcţie de civilizaţie şi popor. Apa este văzută drept un mijloc de purificare în foarte multe religii. La ortodocşi, apa sfinţită are o mare semnificaţie. Copilul în religia ortodoxă este botezat tot în apă. 

Este foarte important să păstrăm apele curate, pentru ca ele să ne păstreze pe noi sănătoși. O problemă importantă în legătură cu folosirea apelor o constituie lupta împotriva poluării lor. Nocivitatea poluării apei se răsfrânge direct sau indirect asupra omului şi de aceea este necesar să se cunoască mai bine aceste pericole, inclusiv efectele pe care le pot avea asupra omului. Apa are un rol important în apariția și întreținerea vieții. Fără o apă curată, plantele și animalele dispar, iar noi nu ne putem continua viața pe planetă.

Dar, care sunt principalele surse de poluare a apelor? Vorbim, pe de-o parte, despre evacuarea apelor uzate menajere și cele provenite din activități industriale în râuri, despre folosirea pesticidelor și a îngrășămintelor în activitățile agricole, ploile acide rezultate din contactul cu atmosfera a gazelor de eşapament produse de întrepriderile industriale, deșeurile solide aruncate în apă, dar și scurgerile de petrol. Oamenii de ştiinţă susțin că structura apei din interiorul corpului nostru este identică cu cea din zona în care ne-am născut.

O altă importantă sursa de poluare este plasticul. Estimările arată că în 2050 vom avea în apele planetei mai mult plastic decât pește.

Dorința de a aduce o schimbare ce trezește din „amorțeală” comunitatea din care face parte și de a oferi un model pe care tinerii să îl poată urma i-au motivat pe băieţii de la firma Master Adventure din Vadu Crişului să devină sprijinul Primăriei din Vadu Crişului în activitatea de a curăţa cursul Crişului Repede. „Natura este o staţie de radio nelimitată, prin care Dumnezeu ne vorbeşte tot timpul, doar să alegem postul”, spunea George Washington Carver.

Auzind acest „post”, aproape 60 de persoane s-au adunat miercuri, 31 mai, la prânz la baza firmei Master Adventure din Vadu Crişului, au încărcat bărcile, caiacele pe maşinile de transport, s-au echipat în costume de neopren şi au fost transportaţi spre Şuncuiuş, în zona numită Ciunta. Aici, după un instructaj, cei prezenţi au urcat în ambarcaţiuni şi, echipaţi cu mănuşi şi saci pentru gunoaie, au pornit cele 12 caiace duble şi 7 bărci mari şi au început ecologizarea malurilor şi a râului. La ora 15.30, bărcile încărcate cu deşeuri soseau pe rând lângă platoul de la pod. Plapumă, geam termopan, cizme de cauciuc, bidoane, paturi, sunt doar câteva din ce au „pescuit” voluntarii din Criş.

„Au fost mai puţine deşeuri aruncate decât la ultima activitate de ecologizare organizată”, ne-au spus participanţii…dar totuşi încă sunt prea multe…

După eveniment, toti participanţii au fost invitaţi la un bograci.

I.H.