Odată cu finalul lunii septembrie, s-au încheiat și activitățile proiectului „Grădina urbană Biofloramix Săcueni - noțiuni teoretice și practice despre permacultură, pentru copii și tineri”. Proiectul a fost derulat de Ecotop Oradea, în parteneriat cu Liceul Teoretic Petofi Sandor din Săcueni și Primăria Săcueni.

„Deși în vara acestui an vremea nu a fost deloc favorabilă activităților de grădinărit, putem spune că proiectul și-a atins mare parte dintre obiective”, anunță Eleonora Mircescu, asistent de proiect.

Potrivit acesteia, au fost amenajate cinci straturi supraînălțate în două locații din curtea școlii, unde au fost plantate legume (roșii, ardei, arpagic, usturoi, dovlecei) și plante aromatice (cimbru, lămâiță, mentă, oregano, rozmarin). În fața clădirii principale a școlii au fost plantați 16 pomi fructiferi, iar în curtea îngrădită, 45 de arbuști fructiferi.

„Din cauza căldurii excesive, cu toate că au fost udate, o parte dintre plante s-au uscat, așa că, în luna septembrie, pomii și arbuștii uscați au fost înlocuiți. S-a lucrat folosindu-se tehnici din practica permaculturii - straturi supraînălțate, mulcite cu paie”, a mai spus Eleonora Mircescu, menționând că, în prima lună a proiectului, au fost ținute prezentări pentru elevi, referitoare la ce înseamnă permacultura și avantajele ei, importanța compostării. La aceste prezentări au fost invitați să participe elevi, părinți și profesori.

În decursul lunilor aprilie, mai și iunie, 120 de elevi și profesori au participat la amenajarea grădinilor, urmând ca, în perioada vacanței de vară, acestea să fie îngrijite de personalul școlii și voluntari.

În lunile august și septembrie, au fost organizate două ateliere despre permacultură și agricultura bio, la care au participat localnici din Săcueni, elevi și profesori.

Proiectul s-a încheiat la sfârșitul lunii septembrie. Lucrările s-au desfășurat în cadrul unui proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat Miercurea Ciuc și MOL România, în cadrul programului Spații verzi, componenta Permacultură urbană.