Elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric, la Oradea - O tradiţie neîntreruptă de peste 20 de ani
Un grup de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric a participat vineri, 4 iulie, la manifestarea de comemorare a consulului general dr. Mihai Marina, în acest an împlinindu-se 13 ani de la montarea plăcii comemorative pe clădirea Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”.
Grupul din Maramureşul istoric, format din 24 de persoane, s-a aflat la Oradea în perioada 26 iunie-4 iulie, cu prilejul celei de-a XXI-a ediţii a proiectului cultural-educativ transfrontalier intitulat: „Învăţământ şi generozitate - cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României și Ucrainei prin organizarea de tabere de elevi și cadre didactice”. Ca în fiecare an, grupul de români maramureşeni din dreapta Tisei (Ucraina de astăzi), minoritarii români din teritoriile străbune ale neamului românesc, rămase vremelnic străinătăţilor, vin în fiecare vară, pe meleaguri bihorene, la iniţiativa Asociaţiei Morăriţa, anul acesta împlinindu-se 21 de ani de colaborare cultural-educativă neîntreruptă cu comunitatea românească minoritară din dreapta Tisei. Legătura dintre Bihor și Apșa este deja una tradițională și se întemeiază pe faptul că mănăstirea de la Voivozi era filie a mănăstirii de la Peri, de pe malul drept al Tisei și pe faptul că dr. Mihai Marina, fost consul general al Regatului României la Oradea, era originar din Apșa.
„În acest an, au sosit la Oradea 24 de elevi şi cadre didactice din satele româneşti din dreapta Tisei – Apşa de Jos, Bouţu Mic, Apşa de Mijloc, Biserica Albă, Strâmtura, Bukovel şi Podişor. Spre deosebire de ultimii 13 ani, manifestarea este una privată, fără participarea oficialităţilor locale. Am redus grupul la jumătate din cauza războiului din Ucraina şi a imposibilităţii ieşirii persoanelor tinere din ţară”, ne-a declarat Tiberiu Moraru, preşedintele Asociaţiei Morăriţa, asociație care de 21 de ani este titulara proiectului cultural.
Proiectul emblematic, concretizat prin tabăra şcolară cultural-educativă de la Oradea, a avut ca scop acomodarea, familiarizarea şi integrarea celor 24 de participanţi (elevi, cadre didactice şi însoţitori), la viaţa social-culturală şi spirituală din patria mamă, România.
La această ediţie a evenimentului, Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere (ANCMRR) „Gl. Traian Moşoiu” – Filiala Bihor a oferit, la împlinirea celor 100 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei, diplome pentru trei dintre membrii grupului din Maramureşul istoric. Una dintre diplome i-a revenit conducătorului grupului, dr. Ion Botoș, președintele Asociației „Dacia” și promotor al românismului în regiunea Transcarpatia.
„Am petrecut zile frumoase la Oradea, ne-am bucurat de programul organizat de domnul Tiberiu Moraru. Venim în fiecare an, cu sufletele încărcate de emoţie, să-l cinstim pe consăteanul nostru, dr. Mihai Marina. Cititorilor ziarului CRIŞANA le dorim multă sănătate şi voie bună, iar nouă, românilor din dreapta Tisei, vremuri paşnice, cu linişte, pace şi bucurie!”, ne-a declarat dr. Ion Botoş.
În perioada 1941-1944, cât Mihai Marina a fost diplomat la Consulatul Român din Oradea, acesta a desfăşurat o activitate neobosită pentru apărarea şi ajutorarea populaţiei româneşti din teritoriul ocupat, bucurându-se de stima şi respectul tuturor celor care l-au cunoscut. De asemenea, a intervenit la autorităţile maghiare pentru îmbunătăţirea condiţiilor din ghetourile în care era internată populaţia evreiască. Acţiunile umanitare ale dr. Mihai Marina pentru ajutorarea şi salvarea evreilor transilvăneni s-au bucurat ulterior de recunoaşterea fruntaşilor comunităţilor evreieşti din ţară şi străinătate, fiind consemnate într-o serie de lucrări consacrate ocupaţiei horthyste a nordului Transilvaniei şi Holocaustului.
De altfel, pe placa comemorativă, amplasată în anul 2012 pe fațada Muzeului Memorial „Aurel Lazăr”, scrie următoarele: „În această clădire a funcționat în perioada 6 decembrie 1940-1 noiembrie 1943 Consulatul Regatului României, la conducerea căruia s-a aflat dr. Mihai Marina, originar din Apșa de Jos (Maramureșul istoric), personalitate care s-a distins prin acțiuni umanitare în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.