Miercuri, 15 iunie, întreaga națiune română s-a închinat geniului eminescian. Beiușenii se mândresc cu prezența lui Eminescu în urbea de pe Crișul Negru, Ioan Slavici scriind că ar fi trecut prin Beiuș cu intenția de a-și finaliza studiile tocmai la gimnaziul vulcanian.

Prin urmare, imortalizarea, în marmură și bronz, a acestui eveniment fast din istoria urbei - o efigie înnobilând venerabilul așezământ de învățătură vulcanian, în timp ce un bust al Poetului veghează parcul ce-i poartă numele - a reprezentat gestul firesc de recunoștință a generațiilor de azi față de Poetul național.

Comemorarea a 133 de ani de la trecerea în eternitate a lui Mihai Eminescu a avut loc miercuri, 15 iunie, la bustul acestuia, acolo unde i-am regăsit, alături de oficialități și responsabilii culturali locali, pe câțiva dintre oamenii de litere beiușeni: Iosif Tocoian - secretar al Asociației Culturale „Lioara” și inițiator al ridicării monumentului dedicat Poetului național, Nicolae Brânda și Ulpiu-Traian Bodea.

Despre importanța lui Mihai Eminescu în conturarea specificului românesc a vorbit prozatorul Iosif Tocoian: „Cel puțin de două ori pe an ne amintim de Eminescu și venim aici cu o floare sau cu o coroană de flori, pentru că trebuie să-l cinstim; este Românul perfect, Românul adevărat, este simbolul nostru cultural și mândria noastră!”

Viceprimarul Dragoș Balog a evocat momentul trecerii în eternitate a marelui poet și precizat care este datoria noastră, a celor de azi, față de moștenirea geniului poeziei românești: „Este ziua în care marele nostru poet Mihai Eminescu a trecut în eternitate. L-au plâns cu toții, l-au plâns cunoscuții, iar editorialele vremii scriau atât de emoționant despre Eminescu cel mutat atunci dintre noi.

Avem, deci, datoria ca, atât la 15 ianuarie, cât și la 15 Iunie, să-i aducem un omagiu celui care a fost Luceafărul poeziei românești”.

La final, cei prezenți la evenimentul comemorativ au depus omagiul lor floral la bustul Poetului național.