Ca în toate localitățile din întreaga lume, și autoritățile locale din orașul Ștei au fost în prim planul unor decizii luate în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de acest virus. Din fericire, deocamdată, în orașul de sub Apuseni nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19.

Într-o notă obișnuită, în această perioadă dificilă din viața fiecărui locuitor al orașului Ștei, atât pe pagina de facebook a Primăriei orașului Ștei, cât și prin pliantele distribuite în tot orașul, autoritățile locale își informează locuitorii despre măsurile care sunt luate la nivel local în vederea combaterii acestui nemilos virus. Până acum în orașul Ștei nu s-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Astfel, și pe durata săptămânii recent încheiate personalul Primăriei orașului Ștei, dotat cu echipamente de protecție și instruit pentru respectarea măsurilor de siguranță și a distanțării sociale, a fost implicat activ în prevenirea și combaterea contaminării cu virusul Covid-19. Primăria a finalizat al doilea ciclu de tratare cu substanțe biocide, netoxice pentru oameni și animalele de companie, în toate scările blocurilor de locuințe din oraș (firma prestatoare fiind autorizată pentru aceste servicii de către Directia de Sanătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară), pentru dezinfecția acestor spații. Zilnic, angajații primăriei au dezinfectat străzile și trotuarele din oraș, punând accent pe zonele cu circulație mai intensă (intrările în instituții publice, în blocurile de locuințe și case).
În toate scările blocurilor de locuințe din oraș (cu câteva excepții), Primăria a montat dispozitive dotate cu substanțe pentru dezinfecție. În perioada 13-16 aprilie, toți cetățenii de la casele particulare din oraș vor primi, deasemeni, soluții pentru dezinfecție, care vor fi distribuite de către personalul primăriei. Din data de 12 aprilie o singură persoană va mai fi izolată la domiciliu, în orașul Ștei. Numărul cazurilor izolate ajunsese la 36 la un moment de varf, însă primăria a colaborat cu aceștia, iar pentru cei care au solicitat, a asigurat hrană și servicii pe durata perioadei de izolare. Primăria a identificat 38 de persoane cu vârsta peste 65 de ani, din grupuri vulnerabile, fără susținători, care primesc sprijin, în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuințelor, pe toată durata stării de urgență. Această listă poate fi completată chiar și de dumneavoastră, cu propuneri pentru noi persoane, care este posibil ca din diferite motive să fi fost omise din evidențe, lucru pentru care puteți să contactați Primăria Ștei. Conform afirmației ing. ec. Radu Aron, managerul Spitalului Orășenesc Ștei, la unitatea spitalicească, pe care cu mare responsabilitate o conduce, nu există nici un fel de probleme legate de noul coronavirus, iar activitatea funcționează normal în această perioadă atât de dificilă.

„Investițiile din bani europeni sunt în derulare la proiectele din oraș, iar prin acest lucru vom contribui la evitarea dezangajării și creșterea absorbției de fonduri europene, atât de necesare țării noastre în perioada următoare. Dragi șteieni, vă mulțumesc tuturor celor care v-ați conformat normelor din ordonanțele militare și vă rog să respectați distanțarea scocială și programul de circulație impus prin acestea, astfel încât să reducem la minim riscul îmbolnăvirilor cu coronavirusul SARS Cov-2. Pe această cale aș dori să mulțumesc personalului din primărie pentru implicarea în rezolvarea tuturor problemelor legate de această pandemie, iar pentru ajutor poliției și tuturor instituțiilor cu care am colaborat în această perioadă, consilierilor locali ai orașului Ștei și membrilor din Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Pentru probleme în legătură cu această pandemie, vă rog să apelați cu cea mai mare încredere la Primăria orașului Ștei (numerele de telefon: 0753/040-797, 0259/332-337). Vă doresc multă sănătate și sărbători fericite”, a spus, printre altele, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.