Autoritățile din orașul Ștei, ca  de altfel din întreaga lume, în această critică perioadă de pandemie, au fost într-o  permanentă stare de alertă, dar mai ales în prim planul unor decizii luate în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cauzate de acest nemilos virus.

Deocamdată, din fericire, acum când cu toții așteptăm o ameliorare din punct de vedere a scăderii intensității cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19, în orașul de sub Apuseni au fost confirmate doar două persoane. În toată această perioadă, evident, dificilă din viața fiecărui locuitor al orașului Ștei, s-au luat măsuri ferme la nivel local pentru combaterea acestui nemilos virus, iar atât pe pagina de facebook a Primăriei orașului Ștei, cât și prin pliantele distribuite în oraș, autoritățile locale au informat cetățenii despre deciziile luate.

„Profit de această ocazie, dorind să fac o informare a ultimelor evenimente din oraș, legate de pandemia Covid-19. În Ștei am avut până acum două persoane confirmate pozitiv Covid-19, o persoană este vindecată, iar a doua este spitalizată, acum se simte bine și urmează a fi externată. În acest moment, în oraș nu avem persoane izolate la domiciliu. Primăria, Consiliul Local al orașului Ștei și Comitetul Local pentru Situații de Urgență au luat o serie de măsuri eficiente pentru punerea în aplicare a ordonanțelor de urgență. Pe întreaga perioadă a stării de urgență am luat măsuri pentru dezinfectarea locurilor publice din oraș, punând accent pe zonele cu circulație mai intensă. Am derulat două cicluri de dezinfecție a tuturor scărilor de bloc și am montat aparate cu substanțe dezinfectante în toate aceste scări. Am închis Piața agroalimentară a orașului și nu am redeschis-o când am reușit să asigurăm condiții sigure de protecție. Prin împrejmuirea zonei cu produse agroalimentare am reușit să facem un acces controlat, impunând distanțarea socială, obligația purtării măștii de protecție și folosirea substanțelor dezinfectante puse la dispoziție în incinta pieței. După fiecare zi de piață locația a fost dezinfectată, deoarece au fost zile când în piață au intrat 3.500-4.000 de persoane, iar perioada Sărbătorilor Pascale a fost una de vârf, în acest sens.
Aș dori să mulțumesc șteienilor pentru felul exemplar cum s-au comportat cu ocazia acestor sărbători, respectând toate normele impuse în ordonanțe. Preoții, slujitorii bisericii și angajații primăriei noastre au fost voluntarii care au distribuit Lumina Sfântă și Sfintele Paști, lucru pentru care le mulțumim. Colegii din primărie au asigurat serviciile pentru izolații la domiciliu și au acordat ajutor tuturor persoanelor vârstnice neajutorate, identificate în oraș. Pentru buna desfășurare a cursurilor, primăria orașului a asigurat finanțarea pentru 27 de tablete, necesare copiilor din grupuri vulnerabile, care au fost identificați în cele trei instituții de învățământ din oraș, în urma anchetelor sociologice efectuate de către acestea. Spitalul orașului a oferit pe întreaga perioadă a stării de urgență servicii de bună calitate tuturor pacienților, lucru pentru care mulțumim întregului personal care lucrează la unitatea noastră sanitară. Aș dori să menționez un lucru, care sper să fie mobilizator și bine interpretat, și anume faptul că, personal, am facut donații de materiale sanitare Spitalului Orășenesc Ștei, în cursul lunii aprilie, în valoare de 3.060,68 lei. Lucrările la proiectele de dezvoltare ale orașului Ștei s-au desfășurat normal în întreaga perioadă a Stării de urgență. Dragi șteieni, vreau să vă mulțumesc pentru comportamentul pe care l-ați avut până acum în prevenirea și combaterea virusului SARS Cov-2 și să vă rog în continuare să respectați toate măsurile care vor fi luate prin actele normative emise, pentru a elimina riscul contaminării și pentru viitor. Le mulțumesc pentru sprijinul acordat colegilor mei din primărie și tuturor instituțiilor cu care am colaborat pentru îndeplinirea măsurilor de combatere a acestei pandemii. Dumnezeu să ne ajute!”, a afirmat ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei. Evident, faptul că ne apropiem de o nouă etapă în ceea ce privește măsurile ce vor fi luate la nivel național nu va face ca populația să devină una mult mai relaxată, ci, din contră, ea va trebui să aplice în practică hotărârile ce se vor lua în starea de alertă care va fi instalată începând cu data de 15 mai, pentru a preveni, în continuare, posibila îmbolnăvire cu acest nemilos virus.