Adaptându-se la noile modalități de comunicare oferite de tehnologia ultimilor ani, Anca Banda, referent la Casa de Cultură a Municipiului Beiuș, a apelat la una dintre platformele de rezervări online pentru festivaluri: MIOFF, cu sediul în Ohrida (Macedonia).

Completând online cererea de înscriere și făcând dovada plății (125 de euro de persoană, pentru grupuri de 25 de membri primind un loc gratuit), folcloriștii beiușeni au optat pentru un eveniment mediteranean: „Festival Days in Greece”, organizat în perioada 22-26 iunie, la Paralia (Grecia). 

După cum precizează pe site-ul propriu, MIOFF a invitat la cea de-a XXIV-a ediție a evenimentului intitulat „Festival Days in Greece” grupuri folclorice, corale și de majorete, formate din copii, tineri și adulți, manifestarea fiind dedicată tuturor artiștilor, inclusiv amatorilor, cum este și cazul membrilor ansamblurilor „Muguri și mlădițe de tezaur”, al Casei de Cultură Beiuș, și „Moștenitorii” (Pocola), care s-au deplasat în renumita stațiune grecească Paralia.

Chiar dacă, în conformitate cu prevederile MIOFF, prestația fiecărui grup trebuia să se limiteze la „un program cu o durată de 10 până la 12 minute”, acompaniat „cu muzică live, CD sau USB”, beiușenii și pocolanii au reușit să încânte publicul, lunga deplasare până pe litoralul mediteranean meritând toți banii. Detalii despre evoluția celor două ansambluri bihorene la festivalul stradal de la Paralia ne-a oferit chiar coordonatoarea acestora, Anca Banda:

„Au participat 23 de ansambluri din diferite țări, precum România, Ungaria, Turcia, Polonia, Serbia, Macedonia (de Nord, n.r.), Grecia, Lituania. În 23 iunie, am avut întâlnirea grupurilor, am socializat, am cunoscut colegi din ansamblurile din lume. În 24, de Ziua Universală a Iei, am prezentat costumele noastre populare la Parada portului popular, pe artera principală din Paralia, pe o distanță de aproximativ doi kilometri, până la Piațeta Centrală, unde a fost amplasată scena festivalului. Programul nostru a cuprins cântece și dansuri populare, iar acompaniamentul a fost asigurat de către taraful format din cinci instrumentiști. Participanții celor două ansambluri au avut vârste între 6 și 22 de ani”.