Ediţia a VIII-a a Festivalului - concurs „D’ale Porcului” va deschide oficial „sezonul” petrecerilor în aer liber din anul 2022, în Bihor. Concursul de preparare tradiţională a porcului, între comunele din judeţ şi invitatele lor, va avea loc sâmbătă, 12 martie, în parcarea ERA Shopping Park Oradea.

 

Potrivit organizatorilor, concursul va fi completat, inclusiv duminică, 13 martie, de târgul de produse locale, alimentare şi non-alimentare, „Fain din Bihor”. Chiar dacă accesul la eveniment nu va fi restricţionat din punct de vedere sanitar în niciun fel, organizatorii îi roagă pe vizitatori să fie precauţi, pentru siguranţa tuturor. În cadrul festivalului, va exista o zonă specială unde bihorenii vor putea contribui - alături de organizatori, Crucea Roşie Bihor şi Centrul de transfuzie sanguină Oradea - la sprijinirea victimelor războiului din Ucraina. Pentru fiecare echipă înscrisă în concurs, organizatorii asigură: zonă de concurs (6x5 m); umbrele-pavilion (6x3 m); 1 masă, 2 laviţe, 2 paleţi; un porc de 100 - 110 kilograme; pâine (aprox. 15 kg.); acces la apă potabilă şi curent electric; butelii de aragaz (3 - 4); pubele, saci de gunoi; pahare, farfurii şi tacâmuri de unică folosinţă (aprox. 150); şerveţele.

Fiecare echipă participantă trebuie să îşi asigure: echipament adecvat de lucru: șalopete, şorţuri, căşti de păr, mănuşi de unică folosinţă, măşti; ceaune şi suporturi pentru ceaune; instalaţii de gătit (aragaz, reşou, grătar, cuptor) pe gaz, curent sau lemne (fiert/ prăjit); prelungitoare; lemne; oale, cratiţe, ligheane, găleţi etc. Echipele pot fi formate din cel mult şase persoane, căpitanul de echipă fiind numit dintre acestea. Vizitatorii vor putea degusta produsele din concurs, pe baza unor tichete puse în vânzare de organizatori. O parte din suma încasată va fi utilizată pentru sprijinirea victimelor războiului din Ucraina. Juriul este unic şi va fi format din bucătari profesionişti, sub coordonarea Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism România, cărora li se pot adăuga reprezentanţii unor sponsori. Festivalul va debuta sâmbătă, la ora 10.00, când este programată deschiderea festivă, festivitatea de premiere urmând să aibă loc la ora 18.00. Duminică, de la ora 9.00, va avea loc târgul de produse locale. Festivalul - concurs este organizat de Asociaţia Culturală D’ART Oradea (deţinătoarea mărcii înregistrate), cu sprijinul Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) - Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT) România.