Trupa de teatru TincArt de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca a reprezentat, cu mândrie, țara noastră, pentru a doua oară consecutiv, la Festivalul Internațional de arte „Muzite”, ediția a XV-a, ce a avut loc în orașul Sozopol din Bulgaria.

 

Organizat de Asociația „Muzite”, în parteneriat cu Primăria din Sozopol, sub patronajul vicepreședintelui Bulgariei, Iliana Yotova, festivalul face parte din programul cultural al orașului Sozopol, dar și din agenda culturală a Ministerului Culturii din Bulgaria. Partenerul de onoare al festivalului este Maroc.

Festivalul a adunat la un loc zeci de participanți, la toate categoriile, din mai multe țări: Bulgaria, România, Moldova, Lituania, Letonia, Maroc și Cuba.

Trupa TincArt a prezentat, în cadrul festivalului, în premieră, piesa de teatru „Fete pe tocuri”, o creație proprie 2021.

Piesa de teatru i-a adus în fața publicului prezent la teatrul din Sozopol pe elevii liceului tincan: Alexandra Ciotea (clasa a XI-a), Maria Avram (clasa a X-a) și Andrei Ungur (clasa a XII-a), dar și pe fostul actor al trupei, Patrik Bucsko și pe prof. Carmen Monica Anton, veterana trupei.

Scenariul piesei a fost realizat de prof. Iuliu Orban, cu sprijinul prof. Dorina Negrean, iar costumația actorilor și machiajul, cu sprijinul prof. înv. preșcolar Florentina Dume, de la GPP nr. 1 Tinca.

Coordonatorul trupei, prof. Iuliu Orban, a fost răsplătit cu Diplomă de Onoare, pentru contribuția specială adusă formării identității culturale prin artă, iar Trupa TincArt, cu Diplomă Specială, pentru profesionalismul de care au dat dovadă pe scenă tinerii actori ai trupei.

Trupa TincArt a devenit un „brand” al comunei Tinca, numele comunei bihorene fiind cunoscut atât în țară, cât și în străinătate.

Participarea trupei la ediția din acest an a festivalului s-a realizat cu sprijinul Primăriei comunei Tinca, al Liceului Teoretic „Nicolae Jiga” Tinca, precum și al unor sponsori locali.

,,Consider că teatrul este indispensabil în viața tinerilor, pentru că arta este una dintre principalele modalităţi prin intermediul căreia reuşim să evadăm din cotidian, iar cunoștinţele despre teatru şi scenă ne ajută să ne conturăm şi o personalitate puternică pe parcursul anilor de adolescenţă şi de maturitate”, a declarat, pentru CRIȘANA, prof. Iuliu Orban, coordonatorul trupei.