La sfârșitul săptămânii trecute, în stațiunea Călimănești s-a desfășurat cel de-al 29-lea congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR).

Timp de trei zile, aproape 180 de reprezentanți ai 37 de filiale au votat un nou statut al AFDPR, adaptat modificărilor legislative și au ales conducerea națională pentru următorii patru ani.

Lucrările congresului au fost conduse de președintele interimar al asociației, Sergiu Rizescu. Au fost transmise mesaje din partea unor personalități cum ar fi fostul președinte al României Emil Constantinescu și poeta Ana Blandiana. Primit cu aplauze, Teodor Mărieș președintele Asociației „21 decembrie 1989” a insuflat prin salutul său frățesc de îmbărbătare dorința de a urma obiectivul de bază al AFDPR - continuarea luptei contra comunismului şi a oricăror forme totalitare.

După votarea pe capitole a noului statut și a amendamentelor propuse, delegații la congres au ales prin vot secret conducerea AFDPR: președintele, Consiliul Director și Comitetul Național de Conducere.

În urma votului primit de cei trei candidați, funcția de președinte al AFDPR a fost acordată doamnei Nicolina Moica (113 voturi). Născută în 1943, la Reghin, doamna Moica a fost arestată la 16 ani, chiar de la balul terminării anului școlar. A primit o condamnare de 20 de ani de închisoare pentru că activa, alături de alți elevi, în organizația anticomunistă „Uniunea Tineretului Liber din România”. Adolescenta de odinioară a trecut prin penitenciarele Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, vreme de cinci ani, înainte de a fi eliberată în urma decretului de amnistie generală din 1964. Au urmat ani de ostracizare socială, hărțuieli și supravegheri din partea Securității care nu o dată i-a transformat vecini și prieteni în turnători.

În premieră, pentru o reprezentare cât mai corectă a regiunilor, a categoriilor și a generațiilor de persecutați politic, vicepreședinții și membrii Consiliului Director au fost aleși pe zone istorice (Ardeal, Muntenia, Moldova). Vicepreședinte, reprezentant al Ardealului în Consiliul Director a fost ales cu 120 de voturi, orădeanul Nistor Alin Bădiceanu. Jurist de profesie, a contribuit în ultimii doi ani, la clarificarea situației juridice a Asociației și adaptarea acesteia la nevoile organizaționale corespunzătoare, după ce urmașii deținuților politici pot fi membri cu drepturi depline, în urma dobândirii calității de beneficiari ai DL nr.118/1990.

„Noi, urmașii deținuților politic, avem o responsabilitate morală și istorică față de părinții și semenii noştri. Prin mijloacele adecvate, trebuie să comunicăm contemporanilor, mai ales copiilor și tinerilor noştri, modul în care acei oameni şi-au păstrat demnitatea, asumându-și până la capăt, valorile definitorii acelei generații: credință, patriotism, sacrificiu, curaj sau devotament. Misiunea asumată de către noua conducere a Asociației poate fi rezumată la două noțiuni: reabilitare și decomunizare”, spune Bădiceanu.

În noul Consiliul Director sunt 10 urmași și 11 seniori, dintre care 7 sunt ardeleni (1 vicepreședinte și 6 membri).

Mircea Jacan