Sâmbătă, 14 august, de la ora 18.30, în prezența a peste 120 de persoane, în cimitirul reformat, s-a sfințit stâlpul funerar ridicat în memoria lui Géczi Kál Mihai, fostul ghid al peșterii de la Vadu Crișului.

Viața este doar o etapă importantă. O pauză înainte de a ajunge acasă. Un loc simplu unde să te odihnești și să fii înainte de a ajunge în eternitate. „Moartea, singurul nemuritor care ne tratează pe toți la fel, a cărui milă, pace și refugiu sunt pentru toți - cei păcătoși și cei puri, cei bogați cât și cei săraci, cei iubiți și cei neiubiți”, a spus  Mark Twain. Moartea este cuibul pasărei phoenix. Omul care moare este asemenea unui astru ce asfințește, dar care se înălță mai strălucitor în altă emisferă.

La aproape 6 luni din momentul în care inima lui Géczi Kál Mihai a încetat să mai bată, la inițiativa domnului Hasas Ioan, președintele Asociației Pro Rev Vadu Crișului și viceprimarul comunei, în cimitirul reformat a fost sfințit un stâlp funerar în amintirea celui care peste 20 de ani a fost ghidul peșterii din Vadu Crișului. Pe lângă frumusețile naturii din defileul Crișului Repede, numele lui a devenit un brand, având prieteni români, maghiari, slovaci, din țară și din străinătate. Natura este instrumentul lui Dumnezeu, dar arta de a prezenta, de a expune vizitatorilor frumusețile acesteia este a omului și a fost a lui nea Mișu. Primul care a luat cuvântul la evenimentul de sâmbătă a fost viceprimarul.

„Majoritatea celor care suntem azi prezenți am avut ocazia să-l cunoaștem personal pe domnul Géci Kál Mihai, pe Mișu bacsi. Din această cauză doresc să vorbesc doar de ce am ales să ridicăm în memoria lui chiar un stâlp funerar. Aceste monumente cioplite din lemn au apărut de peste 1000 de ani și au ramas să fie folosite în cimitire și până în zilele noastre. Ele au devenit simboluri și în general se ridică în cinstea acelor persoane, care prin muncă și activitatea lor au contribuit la ridicarea socială, cultural-sportivă a comunităților unde au trăit. Și domnul Mișu a fost un asemenea om. A fost membru activ al teatrului de amatori din Vadu Crișului, al echipei de fotbal, a fost epitropul bisericii reformate și, timp de mai multe decenii, ghidul peșterii de la Vadu Crișului. Numele lui era asociat deja cu peștera. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus, printre altele, președintele asociației. După dezvelirea stâlpului funerar de către familie și momentul religios oficiat de către preotul reformat Papp Csaba, de la dl Hasas cei prezenți au aflat că sunt 6 simboluri cioplite pe stâlpul funerar de 3,5 m înălțime, realizat de către Sipos Béla, din Sălard, care reprezintă următoarele:

„Decedatul a fost un om învățat; Decedatul este dedicat Soarelui; Își ia rămas bun nevasta; Își iau rămas bun cei doi fii cu familiile; Își ia rămas bun biserica. A trăit 58 de ani.”

Moartea este o datorie pe care fiecare nu o poate plăti decât o singură dată, a spus William Shakespeare. Dar creștinul se naște muritor și moare nemuritor. Și doar acei oameni mor care sunt uitați. Noi nu te vom uita, Mișu bacsi!