Prima ediție – de a valorifica și promova tradițiile gastronomice și culturale ale județului nostru – a evenimentului „Gusturi și tradiții DE BIHOR” desfășurat la Ștei s-a constituit într-o adevărată reușită din toate punctele de vedere.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Bihor, Primăria Orașului Ștei și Agenția de Management al Destinației Bihor, în parteneriat cu Asociația Agricultorilor Valea Ierului, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Visit Oradea și Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor, s-a derulat la sfârșitul săptămânii trecute, mai precis sâmbătă și duminică, 5 și 6 iulie, fiind o adevărată sărbătoare la poalele Munților Apuseni, una de real succes. Standurile, amenajate în parcul din fața Casei de Cultură „Miron Pompiliu” au fost luate cu asalt încă de la ora 14.00 a acestui deosebit eveniment, unde intrarea a fost liberă, iar vizitatorii au avut ocazia să guste din preparatele culinare tradiționale incluse în volumul „Rețete tradiționale de Bihor”. Astfel, s-a putut cumpăra: renumita Plăcintă în foi cu brânză și cartofi, precum și cu verdețuri; Pancove; Plăcintă țărănească; Plăcintă cu prune; Gomboți cu prune; Gulaș de fasole; Varză cu carne (Toroș); Tocană de unghii de porc; Papricaș de pui cu găluște; Tocăniță de Bihor; Sarmale cu păsat; Păsulă zolită, precum și Pită picurată pe pat de ceapă și brânză, dar și alte sortimente specifice zonei de la poalele Munților Apuseni. Dacă din punct de vedre gastronomic, prima ediție a evenimentului  Gusturi și tradiții DE BIHOR” desfășurată la Ștei a fost una plină de succes, putem afirma, fără teama de a greși, că și din punct de vedere cultural a fost la fel, deoarece tot timpul fondul sonor a fost plăcut „deranjat” cu muzică populară din Bihor, având loc chiar și un mic spectacol, iar meșeteșugarii și artiștii din județ au fost bine pregătiți, standurile lor reliefând din plin „lada cu zestre” a portului popular autentic de pe aceste meleaguri. Pe parcursul celor două zile, în ciuda unei călduri sufocante, locația aleasă pentru acest eveniment a fost vizitată de un public numeros, printre care am remarcat, alături de autoritățile locale, și prezența președintelui și vicepreședintelui Consliului Județean Bihor, Mircea Mălan și Horea Abrudan, a consilierului județean Cristian Mihuța, precum și a multor oameni din domeniul de afaceri.

  

De la orașul rusesc la orașul european.

În cele două zile, cât a durat acest eveniment, au fost organizate tururi ale orașului Ștei, ghidul specializat fiind dr. Ramona Novicov, conf. univ. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, o bună cunoscătoare a locului pentru că s-a născut și a copilărit în Ștei, mai precis în fostul Oraș Dr. Petru Groza. Primul tur a avut loc sâmbătă începând cu ora 18.00, în timp ce al doilea a fost organizat duminică, de la ora 14.00, după încheierea unei competiții antrenante și pline de energie, „Cupa Ștei” la orientare, parte din circuitul național Parc Tour România. „Scopul turului ghidat în centrul istoric al orașului Ștei, inițiat cu ocazia festivalului „Gusturi și Tradiții de Bihor”, a avut ca scop prezentarea istoriei orașului de la întemeierea lui, în toamna anului 1952,  până în prezent. Lectura activă, per pedes, propusă a fost una inversă, plecată de la realitatea contemporană, înscrisă pe axe europene, și care a ajuns, urcând în timp pe linia patrimonială și a turismului cultural, la anii întemeierii orașului. În mod concret, punctul de referință a fost Șteiul de azi, înscris din 2019 în ruta  culturală ATRIUM (Architecture of Totalitarian Regimes of the XXth Century in  Europe s Urban Memory), rută aflată sub patronajul Consiliului Europei datorită politicii culturale de anvergură practicată de actuala administrație a orașului, reprezentată de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprimarul orașului Ștei. Celor interesați li s-a prezentat importanța acestei afilieri, semnificația ei pentru viitor, cu sublinierea profilului și a importanței programului cultural ATRIUM mai ales pentru generațiile tinere. Parcursul a punctat care sunt argumentele interesului european pentru acest mic oraș de la poalele Apusenilor, prezentând la fața locului specificul arhitecturii centrului istoric, cu explicarea elementelor de stil particulare precum și a argumentelor în favoarea  păstrării lor în formula lor originară. Ghidajul a avut și o componentă educativă civică, centrată pe ideea sprijinirii de către locuitorii orașului, foști sau actuali, a dezvoltării punctului muzeistic amenajat într-o căsuță de tip BW, cu o arhitectură de epocă tipic șteiană.  O altă idee-forță s-a referit la recâștigarea statutului onorant de Oraș-Grădină pe care l-a avut inițial Șteiul, și care îl înscrie firesc în concepția de oraș „verde” sustenabil, în deplin acord cu noile concepte și viziuni ecologice ale modernității. Turul ghidat a pus în valoare acea imagine a orașului, care, prin valorile sale de patrimoniu, materiale și imateriale, este prețuită pe plan european ca fiind un muzeu în aer liber al arhitecturii de tip totalitarist și un receptacol valoros al unei memorii vii, active, unice în felul ei, pe care o dețin și o împărtășesc oamenii locului”, a afirmat, pentru CRIȘANA, ghidul specializat, Ramona Novicov. Așadar, la poalele Munțior Apuseni au fost două zile de distracție și bună dispoziție organizate ireproșabil, în care acest festival, practic, a adus în prim-plan savoarea bucătăriei tradiționale bihorene, meșteșuguri locale și atmosfera autentică a zonei.