In memoriam - Cristian Țopescu (26 martie 1937 - 15 mai 2018)
Cristian Ţopescu s-a născut pe 26 martie 1937, la Bucureşti, a împărtăşit pasiunea pentru hipism a tatălui său, ofiţerul de cavalerie Felix Ţopescu. A urmat cursurile Şcolii de Grăniceri din Oradea, apoi a fost transferat la Clubul Steaua, unde a câştigat campionatele naţionale de sărituri peste obstacole din 1960 şi 1962. În 1970, a absolvit cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport.
După retragerea din competiţii, a fost angajat ca reporter sportiv la Televiziunea Română, din 1964 până la începutul anilor 2000. Aici a fost realizator de emisiuni, comentator sportiv, redactor şef al Departamentului Sport şi director general adjunct. Ca reporter sportiv al TVR a participat la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice de Vară şi la patru ale Jocurilor Olimpice de Iarnă. A comentat mii de transmisiuni în direct de la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale şi Europene. El a comentat „acea noapte magică din 1976, când computerul olimpic de la Montreal, conceput pentru afişarea a trei cifre, a fost «dat peste cap» de nota maximă, 10.00, primită pentru prima dată de o gimnastă (Nadia Comăneci)”.
Deși în 1983 i-a fost interzis să mai comenteze pentru Televiziunea Română, în 1989, Valentin Ceauşescu i-a cerut să comenteze finala Cupei Campionilor Europeni de la Barcelona, unde Steaua a fost învinsă de AC Milan.
A publicat cărţile „Evenimente, succese, sancţiuni la microfonul TV" (2002), în colaborare cu Alexandru Răducanu, „Steaua - performanţă şi prestigiu" (1988), în colaborare cu Octavian Vintilă, şi „Fair Play", în colaborare cu Virgil Ludu (1980).
A fost vicepreşedinte al Fundaţiei ProSport, ProFamilie, ProEducaţie, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi al Asociaţiei Presei Sportive din România, membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, director de relaţii publice, imagine şi mass-media la Fotbal Club Steaua. În presa sportivă a fost directorul Prosport (2003 - 2007), reporter la Radio Europa FM, comentator la Eurosport, senior editor al postului de radio Sport Total şi senior editor la Adevărul, unde a coordonat suplimentul Adevărul Sport, alături de Ovidiu Nahoi şi Daniel Nazare.
Cristian Ţopescu a avut şi un mandat de senator de Bucureşti, pe lista PNL, în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008. În martie 2017, preşedintele Klaus Iohannis i-a acordat Ordinul „Steaua României”. A mai primit Ordinul Meritul Sportiv, Ordinul Olimpic Colanul de Aur şi Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler. Regele Mihai I i-a conferit, în septembrie 2010, decoraţia regală „Nihil Sine Deo”, pentru merite deosebite aduse sportului românesc.
În noiembrie 2013, conducerea Clubului Sportiv Municipal Oneşti i-a oferit lui Cristian Ţopescu o diplomă de excelenţă, care i-a fost înmânată de Nadia Comăneci, în cadrul galei care a marcat împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea CSM Oneşti. (Surse: Digi24, News.ro).
O dovadă de fair-play
În primăvara anului 1994 (înainte de CM de Fotbal din SUA) am realizat și difuzat în întreaga țară două reviste cu careuri de cuvinte încrucișate având titlurile FOTBAL 1 și FOTBAL 2, apoi una de integrame cu titlul „Integrame CM de fotbal”. Acestea aveau câte un joc pentru fiecare ediție a CM de Fotbal, începând cu Ediția I din 1930 (Uruguay) și până la Ediția a XIII-a din 1990 (Italia).
Pentru a ajuta dezlegătorii am inserat în reviste rezultatele tuturor edițiilor CM de Fotbal, finalele acestora, golgeterii, arbitrii finalelor, participarea României la CM de fotbal, Clasamentul Etern al CM de fotbal etc. Realizasem atunci un documentar complet al CM de Fotbal folosind cărțile fermecătorului și regretatului comentator de fotbal Ioan Chirilă.
În revista de integrame propuneam și un concurs cu premii în care cititorii trebuiau să găsească (din literele marcate cu steluțe în integrame) fraza: „Va ocupa oare România locul patru la campionatul mondial de fotbal din Statele Unite ale Americii?” O adevărată premoniție...
Spre marea mea surprindere, în timpul meciului România - Argentina (3-2), comentatorul acestuia, inegalabilul Cristian Țopescu, a vorbit despre aceste reviste ale mele, subliniind valoarea lor documentară.
După CM de Fotbal din SUA l-am căutat pe Domnul Cristian Țopescu la Televiziunea Română și i-am mulțumit pentru gestul Domniei sale. Cu această ocazie mi-a spus că a folosit revistele mele ca documentare sintetice, foarte la îndemână (revistele aveau doar 20 de pagini fiecare). Cu fair-play-ul de care a dat mereu dovadă mi-a mărturisit că s-a simțit obligat să precizeze sursa de documentare folosită. Cei care i-au ascultat comentariile evenimentelor transmise la radio sau TV își amintesc de bogatele informații pe care le prezenta întotdeauna.
La rândul meu, i-am spus că premoniția privind locul ocupat de echipa României în America s-a datorat faptului că, analizând toate Edițiile CM de Fotbal, am observat că acestea au fost câștigate de echipele care au jucat un alt fel de fotbal decât celelalte. Vă aduceți desigur aminte că în 1994 echipa Generaţiei de Aur a fotbalului nostru juca un fel de 1-8 (4+4) - 2, cu Ilie Dumitrescu și Răducioiu vârfuri de mare viteză și cu doi mijlocași și lansatori deosebiți: Hagi și Gică Popescu. Și marca cu un gol mai mult decât adversarii…
Domnul Cristian Țopescu a fost atunci de acord cu părerea mea că, poate, în America am fi jucat finala CM de Fotbal, dacă antrenorul nostru l-ar fi schimbat pe Prunea cu Stelea, în momentul când am marcat al doilea gol. Atunci Andersen n-ar mai fi egalat, ar fi urmat semifinala cu Brazilia, pe care am fi învins-o ca și pe Argentina și am fi jucat cu Italia în finală…
Nu voi uita niciodată comentariile Domnului Cristian Țopescu și nici discuția deosebită din biroul Domniei sale de la Televiziunea Română. Bunul Dumnezeu să-l așeze de-a dreapta Sa și să-i dea odihnă veșnică!
Comentarii
Nu există nici un comentariu.