Născut pe 11 noiembrie 1939, la Berechiu, în județul Arad, Ionel Bondor a devenit beiușean încă din copilărie, familia acestuia stabilindu-se în urbea de pe Crișul Negru imediat după război, în anul 1946.

Chiar din primii ani de școală, Ionel Bondor a iubit fotbalul, „dreptunghiul verde” rămânând, pentru tot restul vieții, a doua sa casă. Ca fotbalist, Ionel Bondor a activat la un singur club, apărând culorile „Bihorului” din Beiuș între 1957 și 1970. A urmat apoi o prodigioasă carieră de conducător de club, Ionel Bondor punându-se în slujba fotbalului beiușean pentru mai bine de patru decenii, din 1970 și până în 2013!

Ionel Bondor nu a stat departe de fotbal nici în ultimii ani, senectutea oferindu-i timpul necesar punerii pe hârtie a amintirilor strânse în peste o jumătate de veac petrecută pe stadion! A publicat patru volume, cu tematică autobiografică și, firește, legată de istoria fotbalului beiușean. După „Fotbalul Beiușului (între lumină și ceață)”, „Cu lumina deasupra” și colaborarea la „Monografia neromanțată a promoției ‘57”, sub semnătura lui Ionel Bondor a apărut, în acest an, la editura clujeană „Ecou Transilvan”, cartea autobiografică intitulată „Arhiva sentimentală”.

Lansarea celui de-al patrulea volum care-l are ca autor pe Ionel Bondor a avut loc sâmbătă, 9 noiembrie, la Beiuș. Evenimentul editorial a fost dublat și de aniversarea în devans a celor opt decenii pe care Ionel Bondor le-a împlinit chiar azi. I-au fost alături membrii familiei, prieteni din timpul anilor de școală, foști colegi de echipă, fotbaliști beiușeni din diferite generații și reprezentanții Asociației Județene de Fotbal. De altfel, Radu Bitea, președintele AJF Bihor, i-a înmânat sărbătoritului un tricou, personalizat, al echipei naționale și a dat citire mesajului transmis lui Ionel Bondor chiar de Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal:

„Stimate Domnule Ionel Bondor,

Îmi face o deosebită plăcere să vă salut și să vă transmit cele mai bune gânduri, atât în nume personal cât și din partea Federației Române de Fotbal.

La mulți ani, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste, 80 de ani!

Cunoaștem activitatea dumneavoastră de peste 40 de ani fără întrerupere în slujba sportului și fotbalului din Beiuș. Ați modelat oameni care azi vă prețuiesc enorm, ați reușit să puneți Beiușul pe harta fotbalului românesc, ați trezit admirația întregului județ Bihor.

Familia fotbalului românesc și în special cea a fotbalului bihorean au privilegiul să fie contemporane cu un simbol al fotbalului al fotbalului beiușean. Cărțile publicate de către dumneavoastră relevă certele calități pe care le dețineți.

Gânduri bune, sănătate și putere de muncă, bucurii și succes în universul fotbalistic care v-a călăuzit o viață întreagă!

Împreună suntem mai puternici! Cu stimă, Răzvan Burleanu, Președintele Federației Române de Fotbal.”