Primăvara anului 2018 va rămâne în memoria colectivă a locuitorilor comunei Remetea prin cele două manifestări omagiale dedicate cinstirii unuia dintre făuritorii României Mari: Teodor Cornea (1877-1933), din Meziad, delegat, din partea cercului electoral Beiuș-Vașcău, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Festivitățile, desfășurate atât la Remetea, cât și la Meziad, în cea de-a doua zi de Rusalii, au fost organizate de Primăria și Consiliul Local Remetea, Consiliul Județean Bihor și Muzeul Țării Crișurilor.

Evenimentul, unul de amploare și cu o mare încărcătură emoțională, s-a bucurat de o numeroasă participare, pe lângă săteni, consilieri județeni și locali și directori de instituții deconcentrate, participând mai mulți invitați de onoare, dintre care i-am remarcat pe deputații Gheorghe Bogdan, Ioan-Sorin Roman și Dumitru Gherman, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, și Aurel Chiriac, directorul general-manager al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Prima parte a evenimentului omagial a avut loc la sediul Primăriei comunei Remetea, unde a fost dezvelită o placă dedicată aniversării Centenarului Marii Uniri. După ceremonia religioasă, au ținut alocuțiuni Adrian Ștefănică, primarul comunei Remetea, Aurel Chiriac, directorul general-manager al Muzeului Țării Crișurilor, și prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu. Acesta din urmă a vorbit despre datoria pe care o avem de a păstra unitatea națională și de a cinsti jertfele înaintașilor: „Conservarea Marii Uniri se constituie într-o importantă dimensiune și direcție a marcării Centenarului. De luni bune, marcăm semnificațiile evenimentelor prin care onorăm memoria înaintașilor noștri și cinstim trecutul mândru în fața căruia ne închinăm cu mult respect. Suntem datori să răspândim lecția pe care ne-au transmis-o înaintașii noștri de acum aproape un veac, pentru ca generația tânără să înțeleagă mesajul și sacrificiul generației de atunci, a Marii Uniri.

... Pilda pe care ne-o transmit înaintașii noștri este că patriotismul trebuie să fie o alegere de fiecare zi, pentru drepturi și libertăți cetățenești din ce în ce mai puternice. Suntem România de astăzi datorită solidarității strămoșilor noștri, cei care au rămas loiali Patriei și au înfăptuit visul oricărui român: Marea Unire.”

După un scurt spectacol susținut de preșcolarii de la Grădinița cu program prelungit și de elevii Școlii Gimnaziale din Remetea, o parte a asistenței s-a deplasat la Meziad, pentru cel de-al doilea moment festiv al zilei. În fața Căminului Cultural din Meziad, a fost dezvelit bustul lui Teodor Cornea, operă a sculptorului orădean Marius Vesa. Totodată, așezământul cultural menționat va purta numele marelui fiu al satului, Teodor Cornea, cel care, prin votul lui, a contribuit la realizarea visului milenar al Neamului: România Mare. Noul monument a fost sfințit de un sobor de preoți ortodocși, în frunte cu părintele Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, iar onorul a fost dat, în acordurile fanfarei Garnizoanei Oradea, de o Gardă de Onoare militară.

Au evocat contextul, etapele și personalitățile Marii Uniri din 1918 distinșii vorbitori care au adresat mulțimii cuvinte încărcate de un vibrant patriotism și de o firească mândrie națională. Printre cei care au rostit discursuri la bustul patriotului Teodor Cornea, s-au numărat primarul Adrian Ștefănică, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Gheorghe Cornea, fost director al școlii din Meziad, Ioan Laza, jurnalist și cadru universitar – și el fost învățător la Meziad, chirurgul Adrian Tirla, strănepot de-al ilustrului omagiat, și prefectul Ioan Mihaiu. Dacă publicistul Ioan Laza a lansat ideea dezvelirii unui bust al martirului unionist Nicolae Bolcaș, născut la Remetea și de la a cărui mișelească asasinare se va împlini, în 2019, un secol, medicul Adrian Tirla a evocat personalitatea străbunicului său, amintind contribuția lui Teodor Cornea, în calitate de primar al Meziadului, la ridicarea școlii și bisericii satului.

În încheiere, cei prezenți au depus coroane și jerbe de flori la bustul lui Teodor Cornea și au asistat la spectacolul folcloric pe scena căruia au urcat Ansamblul „Crișana” și îndrăgiții interpreți de muzică populară Veta Biriș, Cornel Borza, Luminița Tomuța-Baba, Leontin Ciucur, Otilia Haragoș, Felicia Costin și Cornelia Covaciu.