Lunca. Recunoștință veșnică patrioților neamului - Omagiu martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș
La monumentul martirilor Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș, amplasat în mijlocul comunei Lunca, a avut loc, în organizarea Primăriei și Consiliului Local Lunca, o slujbă de pomenire a acestor eroi ai neamului, la care au participat foarte mulți localnici, oficialități, oameni din mediul politic și de afaceri, dar și mulți invitați.
În deschiderea acestui eveniment deosebit din viața locuitorilor comunei Lunca, dar și din zonă, primarul Dorin Traian Boca a punctat sacrificiul suprem al celor doi eroi ai neamului, care în noaptea de 3/4aprilie 1919, au fost ridicați de acasă din Beiuș și duși cu un tren special la Lunca unde au fost mutilați cumplit, apoi uciși și aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce trece prin comună. Această faptă de o cruzime inimaginabilă a fost făcută de o bandă de secui, conduși de căpitanul Kalman Verboczy, care au ocupat Beiușul. Cei doi patrioți români au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, când, de altfel, s-au aflat în fruntea generației Marii Uniri, semnătura lor apărând pe actul de naștere al României Mari de la 1 Decembrie 1918. Primarul Dorin Traian Boca, în alocuțiunea sa, a accentuat aspectul că: „Ne-am adunat astăzi, cu profund respect și recunoștință, pentru ai comemora pe martirii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, fii ai acestui neam și ai acestui pământ bihorean, care au plătit cu viața pentru demnitatea, identitatea și libertatea noastră. Locul în care ne aflăm nu este doar un colț de țară, ci un altar al jertfei. Prin curajul și sacrificiul lor, Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș ne-au lăsat o moștenire de neclintit: credința în dreptate, în unitate și în idealul românesc. Este de datoria noastră să le păstrăm memoria vie, să ne plecăm frunțile în semn de omagiu și să le cinstim fapta, nu doar prin cuvinte, ci prin fapte care să ducă mai departe ceea ce ei au apărat cu sângele lor. Glorie eternă martirilor! Dumnezeu să-i odihnească în pace!”. Evenimentul, care a fost moderat de prof. Daniela Rada, a debutat cu intonarea Imnului Național, după care slujba de pomenire a celor care au fost Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, a fost oficiată de un sobor compus din șapte preoți.
Depuneri de coroane
Într-un cadru solemn s-au depus coroane din partea Guvernului României, Instituția prefectului județului Bihor, reprezentată de subprefectul Emilian Pavel; Parlamentului României, senator Aurel Mohan; Primăria și Consiliul Local Lunca, primarul Dorin Traian Boca și viceprimarul Raul Vasile Bondar împreună cu consilierii locali; Primăria și C L al Municipiului Beiuș, Gabriel Popa și Dragoș Balog, primarul și viceprimarul municipiului Beiuș; Primăria și C L Vașcău, primar Sebastian Bursașiu; Primăria și C L Nucet, primar Dănuț Lazea; Primăria și CL Criștioru de Jos, primar Fănel Tulvan; Primăria și CL Câmpani, primar Giani Bura; Primăria și CL Cărpinet, primar Daniel Curta; Ocolul Silvic „Codrii Beiușului”; Asociația „Avram Iancu” Beiuș, Asociația „Cultul Eroilor” Beiuș și Veteranilor de Război, precum și din partea consilierului județean Ciprian Blejan. Au fost momente deosebit de solemne trăite de o asistență foarte numeroasă, unde, alături de mulți localnici și autoritățile locale, s-au regăsit oameni din mediul de afaceri și politic, precum și majoritatea primarilor și viceprimarilor din Depresiunea Beiușului.
Cetățeni de Onoare
Și tot ca o dovadă a recunoștinței pentru merite deosebite în promovarea și cunoașterea comunei Lunca, autoritățile locale – compuse din Dorin Traian Boca și Raul Vasile Bondar, primarul și viceprimarul comunei Lunca – au atribuit patru titluri de „Cetățean de Onoare”. Preotului-protopop Popa Gavril Morar, în semn de profundă apreciere pentru contribuția sa valoroasă, pentru respectul, cinstea, și dedicarea dovedite față de comunitatea din comuna Lunca. Preotului Purle Antin, în semn de aleasă apreciere și recunoștință pentru contribuția deosebită adusă la dezvoltarea și promovarea valorilor comunității din comuna Lunca, pentru dăruirea, implicarea și activitatea depusă în slujba cetățenilor. Profesorului și istoricului Faur Viorel, în semn de recunoaștere a meritelor deosebite, a activității îndelungate în folosul comunității și a devotamentului față de valorile și tradițiile comunei Lunca. Profesorului Popa Avram, pentru activitatea remarcabilă desfășurată de-a lungul vieții în sprijinul comunității locale, pentru spiritul civic și contribuția adusă la dezvoltarea comunei Lunca. Festivitatea decernării acestor titluri a avut loc în același cadru, plin de o încărcătură istorică aparte. La invitația autorităților locale toți cei prezenți au fost invitați la o masă comună unde au socializat, dar mai ales s-au creat prietenii care, cu siguranță, vor dăinui în timp.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.