Moştenire pentru viitorul neamului meu! - Olimpici orădeni pe urmele înaintaşilor
În anul Centenarului Marii Uniri, olimpicii municipiului Oradea s-au bucurat de una dintre cele mai frumoase excursii de studiu organizate de Societatea „Avram Iancu” filiala Oradea, în colaborare cu Asociaţia Naţional Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Inspectoratul Şcolar Bihor.
Încă de la plecarea din Oradea, primarul Ilie Bolojan şi purtătorul de cuvânt, Anca Sas, ne-au făcut cea mai mare surpriză venind în mijlocul nostru pentru a ne întâmpina şi a ne ura să avem o excursie frumoasă, precum au gândit-o organizatorii.
Aşadar, în perioada 11-13 mai 2018, 34 de elevi de la şcolile orădene: Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul Ortodox „Roman Ciorogariu”, Liceul Baptist „Emanuel”, Şcoala Generală „Avram Iancu”, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Tehnologic „Vasile Voiculescu”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, însoţiţi de profesorii Livia Ghiurcuţa, Claudia Şpan şi Daniel Topală, au făcut un scurt popas pentru aducere aminte a unora dintre eroii acestui neam şi pentru a învăţa istoria şi altfel, o istorie la ea acasă. A fost o experienţă care a consolidat cunoştinţele elevilor şi i-a făcut să înţeleagă mai bine jertfa acestui popor pe altarul libertăţii.
Auzim adesea că dacă vrei să trăieşti o viaţă ce ţi-a fost dăruită, trebuie să o meriţi ca om şi ca neam în fiecare clipă. Şi într-adevăr, am avut posibilitatea ca în trei zile de pelerinaj pe urmele înaintaşilor, eroilor acestui neam, să trăim clipă de clipă momente importante din viaţa şi activitatea eroilor neamului. Pentru început, am poposit la Beiuş, mergând pe urmele lui Avram Iancu, apoi în localitatea Lunca, la locul uciderii martirilor Bihorului, dr. Ioan Ciordaş şi dr. Nicolae Bolcaş, ne-am deplasat la Baia de Criş, în casa pe prispa căreia a murit Avram Iancu, şi la Ţebea, la mormântul lui Avram Iancu şi gorunul lui Horea.
Iată ce ne transmitea în mesajul său Lucian Silaghi, care şi-ar fi dorit să ne însoţească în acestă experienţă unică, despre această mare personalitate a neamului: „Avram Iancu este autorul celui mai scurt discurs din istoria modernă a României. În anul 1848, aflat în Munţii Apuseni în fruntea moţilor săi, înainte de a porni spre Blaj, Crăişorul a ieşit în tinda casei şi a spus: <<No, hai!>>. A fost suficient pentru ca miile de moţi să se pună în mişcare pentru a ajunge pe Câmpia Libertăţii de la Blaj unde, cel care până atunci se dovedise atât de concis şi de laconic, urma să rostească discursuri istorice în favoarea românilor asupriţi din Ardeal. Fără îndoială că avem nevoie de un nou Avram Iancu şi o astfel de personalitate va apărea din rândul unora ca dumneavoastră, a elevilor participanţi la această excursie, care în bună măsură are rolul să vă lămurească ce ne dorim azi, noi românii, cunoscându-ne mai bine Istoria și eroii. Avem motive întemeiate nu numai să sperăm, dar chiar să luptăm pentru vremuri mai bune, tocmai pentru că a existat Avram Iancu, un personaj tragic al Istoriei noastre, alături de Decebal, Mihai Viteazul, Horea şi atâţia alţii, chiar dacă Avram Iancu nu a murit într-un mod violent. De ce spunem atunci că Avram Iancu e un personaj tragic? Tocmai pentru că şi-a sacrificat tinereţea, întemeierea unei familii, cariera profesională (el având studii juridice), mai apoi chiar şi sănătatea, în favoarea românilor din Ardeal. Crăişorul şi-a depăşit mult condiţia prin şcoală, prin educaţie şi cultură şi i-a ajutat şi pe moţi să şi-o depăşească, motiv pentru care azi ne înclinăm cu respect în faţa memoriei sale şi a mormântului său”.
Paşii ne-au purtat a doua zi la Hunedoara, la Castelul Corvineștilor, la Deva şi la Sibiu, vechi centru istoric, unde am avut ocazia să vizităm Catedrala Mitropoliei Ardealului şi Muzeul Bruckenthal, pentru ca mai apoi să ne oprim la Răşinari, la Casa Memorială Octavian Goga, la Mausoleul Mitropolitului Andrei Şaguna, la casa filosofului Emil Cioran şi la Lancrăm, unde se află Casa Memorială Lucian Blaga şi mormântul acestuia.
Această incursiune prin istoria neamului nostru nu avea cum să ocolească una dintre cele mai importante cetăţi, panaceu cultural, ştiinţific, naţional, una dintre cetăţile care adună la un loc milenii de existenţă ale poporului român, toate epocile istoriei - Alba Iulia (Apullum, Bălgrad, Alba Carolina).
Impresionant centru spiritual, străjuit, de o parte, de Catedrala catolică unde-şi doarme somnul marele voievod Iancu de Hunedoara, iar de cealalată parte, de Catedrala Reîntregirii Neamului, unde la 15 octombrie 1922 a fost încoronat ca rege al României Mari Ferdinand I cu soţia sa, Maria, Alba Iulia a fost, este şi va rămâne un arc peste timp, unul dintre cele mai importante centre ale culturii noastre.
Desigur, am pășit cu emoție în Sala Unirii, loc în care s-a parafat de către românii transilvăneni Unirea Transilvaniei cu România, ca o încununare a luptei nației, așezând în coroana României Mari perla cea mai de preț care îi lipsea.
Pentru că anul acesta se împlinesc şi 170 de ani de când, cei peste 40.000 de oameni adunaţi pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, au strigat „Noi vrem să ne unim cu Ţara”, organizatorii au avut în vedere şi acest aspect, iar în cea de a treia zi a excursiei de studiu am vizitat acest loc încărcat de istorie, precum şi Casa lui Timotei Cipariu şi Catedrala Sfânta Treime.
Copiii au avut a asculta chibzuite cuvinte în Catedrala Mitropolitană a Bisericii Române Unite cu Roma și acele testamente și pilde pe care ni le-a transmis peste timp Școala Ardeleană, reper strălucit în lupta românilor pentru emancipare culturală și grea luptă națională.
La întoarcere, cei prezenţi au avut ocazia să viziteze Salina de la Turda şi să poposească pentru o oră la Cluj-Napoca, din nou pe urmele lui Avram Iancu.
Au fost trei zile pline, obositoare, dar frumoase. Am plecat ca o echipă şi ne-am întors ca o familie, lucru care credem că este cel mai important. Ne-am întors mai bogaţi sufleteşte, spiritual, cultural, istoric şi cu mult mai mult respect faţă de jertfa acestui neam.
Ne-au însoţit în acest periplu cultural-știinţific Grigore Bartoş, Vasile Fonoage, Florica Judea şi Krupka Cristina, din conducerea Societăţii Cultural-Patriotice „Avram Iancu” filiala Oradea, şi coordonatorul activităţilor dedicate Centenarului Marii Uniri, din partea Primăriei Municipiului Oradea, Grigore Morar, cărora le mulţumim din suflet. De asemenea, vrem să-i mulţumim şi lui Dan Poinar, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor, care, în dimineaţa plecării noastre din Oradea, a venit pentru a fi aproape de aceşti elevi minunaţi şi pentru a le transmite un mesaj.
Să fim cu iubire față de jertfelnici, căci ei nu ne mai cer nimic în afară de recunoștință, respect și neuitare.
La mulți ani Țară Dragă!
Prof. dr. Livia GHIURCUŢA
Liceul Teoretic Aurel Lazăr, Oradea
Comentarii
Nu există nici un comentariu.