Cu ocazia unui interviu acordat recent, profesorul Cristian-Remus Țoța, custodele Muzeului Municipal Beiuș, ne-a prezentat programul de activități pentru această primăvară. Ca de obicei, vizitatorii sunt așteptați cu o ofertă variată, care cuprinde, pe lângă expozițiile permanente de istorie și etnografie, mai multe alte evenimente, de la ateliere, până la expoziții temporare.

Împreună cu Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, cei de la muzeu vor organiza ateliere de încondeiat ouă și prezentări de pricesne, toate pentru întâmpinarea Sărbătorilor Pascale. În luna aprilie, va avea loc vernisajul unei expoziții temporare de fotografie etnografică despre universul casnic țărănesc și universul feminin țărănesc din Țara Beiușului. În aceeași perioadă, dedicată aniversării Zilei Beiușului (19 aprilie), va fi organizată încă o expoziție, cu fotografii ale personalităților beiușene participante la Marea Unire, unele dintre imaginile expuse fiind originale din colecția muzeului.

La începutul lui aprilie, Muzeul Municipal Beiuș se va afla printre organizatorii evenimentului dedicat aniversării a 82 de ani de la nașterea poetului Gheorghe Pituț.

Cât privește partea artistică a ofertei muzeului, aceasta va fi întregită prin două expoziții personale, plasticienii Marius Boc și Andrei Mezei urmând să expună ultimele creații, primul în martie, iar cel de-al doilea la sfârșitul lui mai sau începutul lunii iunie.

După cum preciza interlocutorul nostru, instituția culturală beiușeană va mai organiza, în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor și cu Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, manifestări dedicate Zilei Interculturalității și Zilei Naționale a Portului Tradițional.

Pentru a stârni interesul copiilor pentru comorile muzeale, profesorul Cristian-Remus Țoța a încheiat parteneriate educaționale cu mai multe școli din zonă, dar și din Oradea, prin campania „Abonament la muzeu”, oferind tarife promoționale elevilor. Numai de la începutul anului, declara Cristian-Remus Țoța, au fost încheiate șapte astfel de parteneriate educaționale, iar dintre activitățile derulate în baza acestora, interlocutorul nostru a menționat vizita virtuală la muzeu realizată online de către elevii Școlii Gimnaziale „Georgiu Popa” din Câmpani.