Cu ocazia ședinței extraordinare a Consiliului Local Beiuș din data de 1 august, a fost aprobată Hotărârea nr. 197 privind trecerea imobilului – teren înscris în CF 106683 nr. cad. 106683 Beiuș, situat în Beiuș, județul Bihor, în suprafață de 17.235 mp, din domeniul public al municipiului Beiuș în domeniul public al județului Bihor, în scopul dezvoltării rețelei de parcuri industriale în județul Bihor. Este vorba despre terenul necesar amenajării drumului de legătură între viitorul parc industrial și Centura Beiuș.

În spatele Hotărârii nr. 197/01.08.2023 a Consiliului Local Beiuș stau o serie de alte acte cu valoare normativă, precum Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Beiuș nr. 320 din din 03.11.2022 prin care s-a aprobat Declanșarea procedurii de expropriere și însușirea raportului de evaluare pentru lucrarea de utilitate publică: „Drum de legătură între drumul județean DJ764L și infrastructura suport dedicată mediului de afaceri în Beiuș” și Hotărârea Consiliului Județean Bihor nr. 68 din 30.03.2023 privind solicitarea  adresată Municipiului Beiuș, pentru trecerea în domeniul public și proprietatea publică a Județului Bihor  - Consiliul Județean Bihor, a terenului în suprafață de 17.235 mp, înscris în CF 106683 nr. cad. 106683 Beiuș, aflat în domeniul public și proprietatea publică a Municipiului Beiuș, respectiv administrarea Consiliului Local al Municipiului, dar și contractul de asociere încheiat între Municipiul Beiuș și Județul Bihor în scopul realizării obiectivului de investiție „Parc Industrial de Specializare Inteligentă Beiuș”, inclusiv a drumului de acces („Drum de legătură între drumul județean DJ764L și infrastructura suport dedicată mediului de afaceri în Beiuș”), aprobat prin HCJ nr.174 din 26.06.2023, respectiv HCL nr. 171 din 28.06.2023.

După cum precizează contractul menționat, obiectul asocierii „îl constituie cooperarea și colaborarea dintre părți în scopul realizării obiectivului de investiții «Parc de Specializare Inteligentă Beiuș», inclusiv a drumului de legătură, prin accesarea de fonduri externe nerambursabile”.

Aceasta nu este singura lucrare referitoare la parcul industrial de la Beiuș pe care Consiliul Județean și-o asumă, la 30 ianuarie, acesta aprobând indicatorii tehnico-economici pentru realizarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, în urma studiului de fezabilitate întocmit de Compania de Apă Oradea rezultând o valoare totală estimată a proiectului de circa 5,5 milioane de lei, inclusiv TVA.

Primarul Gabriel Popa, inițiatorul proiectului de hotărâre a oferit detalii despre amenajarea drumului de acces la viitorul parc industrial:

„Este vorba de transferul porțiunii de drum. Bucata de drum, pe care am expropriat-o în municipiul Beiuș, se predă pentru a putea fi depus proiectul și finanțat prin axa care se va deschide pe 19 august. Proiectul trebuie depus cu această suprafață de teren, pentru a putea fi finanțat. Centura a doua este partea de drum județean în care se conectează, deci, sunt îndeplinite toate criteriile.

„Lucrările la parcul industrial vor începe în acest an. Dacă totul decurge normal, s-ar putea să fie și finalizate. Între timp, în paralel, se depune pe fonduri europene și se încearcă decontarea acestor cheltuieli din fonduri europene”.

Edilul a mai precizat că a început și contactarea potențialilor investitori care ar putea ocupa spații din viitorul parc industrial de la Beiuș:

„Am luat legătura cu firmele chiar în această săptămână, le-am și trimis, celor care au fost la ședință, informații pe mail, am atașat și pe site-ul Primăriei, pentru a-și putea depune scrisorile de intenție până spre sfârșitul săptămânii, ca să poată fi și acelea înaintate, să se știe din timp și firmele să se poată pregăti și, în momentul când se deschide linia de finanțare pentru firme, să poată aplica. Între timp, se va scoate și concesiunea la licitație. Deci, sunt lucruri care, deja, au fost comunicate firmelor, se lucrează în paralel, astfel încât, anul viitor, parcul să devină funcțional”.

Conform informațiilor publicate pe site-ul Consiliului Județean Bihor, Parcul Industrial Beiuș va fi amplasat în partea de vest a Municipiului, pe partea stângă a drumului european E79, la intrarea dinspre Oradea, pe o suprafață de teren de 175.183 mp.

Valoarea totală estimată a investiției este de aproape 30,3 de milioane de lei, fără TVA, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2021-2027, contribuția Consiliului Județean Bihor fiind de 60% din valoarea totală a proiectului.