În urma sesizării Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor privind îngroparea ilegală de deşeuri în zona localităţii Batăr, comisarii bihoreni ai Gărzii de Mediu au demarat o acțiune de verificare în teren conform dispozițiilor prefectului Dumitru Țiplea.

Comisarii au identificat lucrări de nivelare realizate în vederea mascării unor depozite de deşeuri din materiale plastice şi textile, inclusiv componente auto. În urma verificărilor s-a constatat că deşeurile au fost acoperite cu pământ și împinse în unele locuri până în albia minoră a râului Crişul Negru, mal drept. Din cercetările efectuate a reieșit că aceste lucrări au fost realizate ca urmare a dispoziţiei conducerii primăriei Batăr.

Suprafaţa afectată de lucrările ilegale este de peste 5.000 mp şi se suprapune integral peste două Arii Naturale Protejate de Importanță Comunitară, ROSCI 0049 Crişul Negru şi ROSPA 0015 Câmpia Crişului Alb şi Crişului Negru, fapt pentru care a fost notificată şi Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate.

 Ca urmare a acestor neconformităţi, au fost stabilite măsuri de colectare a deşeurilor şi igienizare a amplasamentului până la data de 17 iulie 2020, cu respectarea prevederilor legale. Primăria Batăr a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 30.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 211/2011 privind regimul deşeurilor.