Trecem printr-o perioadă dificilă, o perioadă în care trebuie să stăm în casă pentru sănătatea noastră şi a familiei noastre. Pentru oamenii activi, aşa cum este doamna Mioriţa Săteanu, izolarea şi distanţarea socială sunt greu de suportat.

În vârstă de 83 de ani, Miorița Săteanu, cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru al Parlamentului Seniorilor din România, dă dovadă de o energie debordantă, o energie pe care a acumulat-o pe parcursul anilor şi pe care a păstrat-o prin educaţia unei vieţi cumpătate, cu reguli stricte şi imprimate din perioada activităţii sportive: trezirea la ora 6.00, mersul pe jos, dimineaţa, în pas sportiv, şi participarea la Sfânta Liturghie.

De aproape o lună, toate acestea au devenit doar un vis frumos.

„La fel ca toţi oamenii, şi eu sunt izolată la domiciliu. Sunt tristă, pentru că această situaţie este greu de suportat pentru toată lumea. Aştept, cu puţină nelinişte în suflet, dar cu toată convingerea, ca această stare de urgenţă, prin care suntem izolaţi la domiciliu, să se sfârşească în curând”, este mesajul transmis de Mioriţa Săteanu, un om vesel, optimist şi iubitor.

„Sper ca toate demersurile şi, în special, măsurile luate de autorităţi să aibă efectul dorit, pentru prevenirea, protecţia şi apărarea cetăţenilor împotriva virusului nemilos. Încrederea mea se bazează pe succesul măsurilor luate până acum, dar şi pe respectarea acestora de către cetăţeni”, mai spune interlocutoarea noastră.

„Izolarea la domiciliu” este greu de suportat, întrucât generează o stare de nelinişte şi frustrare, având în vedere că nu putem circula liber şi nu putem să ne gospodărim aşa cum ne-am dori. Însă, poate cel mai trist este că nu putem să ne întâlnim cu membrii familiei noastre, cu prietenii sau cunoştinţele apropiate. Dramatic ar fi ca unul dintre cei dragi să contacteze acest virus ucigaş. De aceea, în aceste zile, suntem obligaţi, mai mult ca oricând, să stăm în casă, pentru sănătatea noastră şi a familiei noastre.

Mioriţa Săteanu îi îndeamnă pe părinţi să găsească pentru copiii lor activităţi interesante şi îndeletniciri practice, ocupaţionale şi jocuri, pentru a le organiza timpul într-un mod cât mai util şi plăcut.

Pe bunicii care stau în casă, în aceste zile, îi sfătuieşte să găsească motive de bucurie în fiecare zi. Conform evidenţelor municipalităţii, în Oradea sunt aproximativ 20.400 vârstnici care pot deveni oricând vulnerabili. Direcţia de Asistenţă Socială roagă oamenii să sune la Tel Verde: 0800/410430, doar pentru a sesiza despre cazuri concrete de vârstnici lipsiți de ajutor. De la instalarea stării de urgenţă, pe 16 martie, DAS Oradea a început să-i contacteze telefonic, pentru a vedea cum se descurcă.

„Dragi bunici, vă rog să conştientizaţi marea libertate ce v-o oferă bătrânețea, şi faptul că niciodată nu aţi fost atât de liberi ca acum. Aceasta pentru că avem o armată de voluntari în Oradea, care, dacă aveţi nevoie, vă ajută cu aprovizionarea celor necesare în gospodărie. Ocupaţi-vă timpul cu activităţi ce nu erau atât de accesibile înainte”, este mesajul transmis de Mioriţa Săteanu.

Din data de 18 martie, asistentele medicale din cadrul creșelor orădene lucrează într-un sistem de call center și sună persoanele vârstnice existente în baza de date a DAS Oradea pentru a-i consilia și pentru a le întocmi fișa de intervenție.

„Sper din toată inima ca, la sfârşitul acestei stări de urgenţă, să avem posibilitatea să anulăm izolarea la domiciliu, salariaţii să-şi ocupe locurile de muncă, şcolarii să intre bucuroşi pe poarta unităţilor şcolare, iar instituţiile de cultură, bibliotecile, muzeele, teatrele şi Filarmonica să-şi deschidă porţile. Suntem un popor majoritar creştin şi este de datoria noastră să promovăm viaţa, apărând valorile umane, copiii şi familiile noastre”, a menţionat interlocutoarea noastră.

Dorinţa de a ajuta, de a cunoaşte şi a interveni pentru rezolvarea problemelor semenilor a fost, pentru Mioriţa Săteanu, un scop în sine, indiferent de vreme şi de vremuri.