Lansarea volumului a avut loc în 16 mai a.c., la ora 12.30, după săvârșirea slujbei tradiționale de duminică, în Curtea Bisericii Ortodoxe Sf. Arh. Mihail, Gavril și Rafail din Cuzap, în prezența unui mare număr de localnici, a oficialităților comunale, a presei orădene.

 

Din 2010, sub coordonarea prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Școlii doctorale în istorie din cadrul Universității noastre, un grup entuziast de universitari istorici și geografi, alături de câțiva doctoranzi, au început un proiect complex de cercetare a așezărilor de pe Valea Bistrei bihorene. Studiile și volumele tipărite anual se bazează pe descoperiri arheologice, cercetări ale spațiului geografic, documente de arhivă, valorificarea lucrărilor edite despre zonă, este adevărat puține, publicate în ultimul secol, presa culturală românească din Transilvania epocilor modernă și contemporană, date de istorie orală/trăită de generațiile în vârstă încă în viață, chiar tinerii autori.

Este o metodă de cercetare monografică a unei așezări și zonă de locuire cu rădăcini încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Atunci, sub conducerea Astrei din Sibiu, cunoscuta societate culturală românească înființată în 1861, mai exact a Secției de Istorie și Etnografie a acesteia, s-a declanșat acțiunea de redactare a monografiilor sătești românești din provincie. „Monografia satului Rășinari” din preajma Sibiului, redactată de dascălul Victor Păcală, publicată în 1915 și premiată de Academia Română, rămâne un model de scriere la nivelul documentării și arhitecturii vremii.

După 1989, a devenit o modă ca primăriile să sponsorizeze redactarea și publicarea unor monografii a orașelor și comunelor pe care le conduceau. Era și o metodă de a-și câștiga electoratul local în vederea obținerii unui nou mandat de către primari și consilieri. În cele mai multe cazuri, autorii monografiilor nu erau istorici profesioniști, specializați pe epocile veche, medie, modernă și contemporană. Nu stăpâneau metodele de cercetare din domeniu, nu știau întocmi subsolul fără de care aserțiunile din text nu pot fi controlate cu acoperirea unei documentari credibile. Un caz fericit de monografie istorică a unei localități este cea a Oradiei, redactată de istoricii Liviu Borcea și Gheorghe Gorun (ed. I-1994, ed. II-2007). Apoi, mai recent, monografia Bihorului, coordonată de colegii Gabriel Moisa, Sorin Șipoș, Aurel Chiriac și Radu Romînașu (2018). Alături de ei, capitolele și subcapitolele temeinicei lucrări sunt rezultatul unor cercetători avizați: universitari, muzeografi, arhiviști, bibliotecari, profesori din învățământul preuniversitar care au făcut, pe lângă obligațiile la catedră, o pasiune pentru cercetare. Arhitectura volumului corespunde cerințelor actuale din istoriografia vest europeană, dovedind echilibru, deschidere multiculturală și religioasă, evidențierea evoluției mentalităților etc.

Am menționat aceste două excepții cel puțin cunoscute mie, pentru că alte multe monografii, deși redactate de băștinași ai satului, afirmați în lumea orășenească și națională (economiști, ingineri, medici, juriști, profesori), nu respectă metodologia căutării și valorificării surselor de documentare, acordă un spațiu mult dimensionat istoriei locului din ultimii 30-70 de ani, cu elogii pentru acele vremuri și primarii lor, fără să le prezinte și analizeze critic, cu bune, dar și cu relele lor.

Prezenta lucrare cuprinde un substanțial capitol introductiv în care satul Cuzap este prezentat în plan geografic și istoric, de la 1406, când un document scris păstrat ni-l pomenește, până în zilele noastre. În tabele și grafice bine realizate sunt prezentate evoluția demografică, date de toponimie, arhitectura tradițională a gospodăriilor locuitorilor (studiu de caz), schițe ale PUG, în 25 de pagini. Pe 93 de pagini, vedem fotografii color, executate în excelente condiții, redând cadrul general al așezării: peisaje geografice, documente arhivistice care amintesc prezenta localitate din cele mai vechi timpuri, case și gospodării tipice zonei, oamenii și îndeletnicirile lor, obiecte din gospodăria țăranului, interioare din case, manifestări laice și religioase cu participarea fiilor satului.

Lucrarea este realizată de universitarul Sorin Șipoș - fiu al satului, alături de doi doctoranzi în Istorie ai profesorului, foarte activi în plan științific: Cosmin Patca și Ioana Blajec. Fotografiile sunt realizate de jurnalistul Florin Șipoș. Pe lângă bibliografia ce stă la baza lucrării, găsim CV-urile celor patru „vinovați” de apariția volumului.

Trebuie amintiți colaboratorii: Dan Octavian Cepraga (Universitatea din Padova, Italia), Ion Eremia (Universitatea din Chișinău, Republica Moldova), preotul local Ioan Toma, dr. Raluca Vereș - Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” al Academiei Române, Universitatea din Oradea, profesor Dacian Hercuț.

Sprijinul financiar acordat în vederea tipăririi cărții, ca și al altor volume dedicate localităților de pe Valea Bistrei, sunt: Asociația social-cultural-sportivă „Palisada” a parohiei locale, Primăria și Consiliul Local al comunei Popești, domnii: Dorin Curtean, Traian Hercuț și Ioan Blidaru. Editarea, în condiții excepționale, revine Editurii „Ratio et Revelatio” din Oradea.

Lansarea volumului a avut loc în 16 mai a.c., la ora 12.30, după săvârșirea slujbei tradiționale de duminică, în Curtea Bisericii Ortodoxe Sf. Arh. Mihail, Gavril și Rafail din Cuzap, în prezența unui mare număr de localnici, a oficialităților comunale, a presei orădene.

Autorii volumului doresc să continue, într-un alt volum, istoria în imagini a fiilor satului, de la generațiile în vârstă, cele mature și copiii lor, personalitățile afirmate din sat (intelectuali și meseriași) - prinse în fotografii de grup și individuale. Este, trebuie să recunoaștem, un proiect interesant și ambițios, care, peste ani, va păstra imaginea satului Cuzap și a locuitorilor lui.

Achiziționarea volumului ar fi nu numai un act de cultură, chiar un model de inspirație pentru alți fii ai satelor din Bihor care doresc să realizeze volume asemănătoare.

Echipa de istorici universitari orădeni și discipolii lor, doctori în istorie și doctoranzi, le stă la dispoziție pentru sfaturi și încurajări.